Knjiga o Tintinu ne krši zakone o rasizmu

PinterestFacebookTwitterShare

Sud u Belgiji odbacio je zahtev za zabranu knjige iz kolonijalne ere o nacrtanom liku Tintinu zbog kršenja zakona o rasizmu.
 
Sud prve instance u Briselu saopštio je da ne veruje da je namera izdanja knjige iz 1946. godine pod nazivom “Tintin u Kongu” da podstiče rasnu mržnju.
 
“Avanture Tintina” serija su stripova, koji su delo belgijskog umetnika Žorža Remija, koji je pisao pod pseudonimom Herž. Prošle godine ostvarili su globalnu popularnost nakon što je američki režiser Stiven Spilberg uradio animirani film o neustrašivom dečaku novinaru i njegovom belom psu koji se zove Snou.
 
“Tintin u Kongu”  druga je knjiga koju je uradio Herž  i u kojoj se radnja dešava u bivšoj belgijskoj koloniji Kongu. On u stripu nailazi na švercere dijamanata, lovce i divlje životinje.
 
Tokom 2007. godine aktivista iz Konga Bjenvenu Mbutu Mondondo pokrenuo je pravnu proceduru za zabranu knjige, ističući da je prikaz Afrikanaca rasistički.
 
“Tintin u Kongu” je prvi put objavljen 1930-31. godine i ponovo je izdat 1946. godine, a uvek je bio na meti kritika.
 
Sud navodi da je knjiga rađena 1946. godine, kada su prevladavale kolonijalne ideje, te da nema dokaza da je Herž, koji je preminuo 1983. godine nameravao da podstiče rasizam. Advokat Mbutu Mondonda najavio je da planira da uloži žalbu na odluku suda.