Sneg oštetio Koloseum i srednjovekovne crkve u Italiji

PinterestFacebookTwitterShare

Obilne snežne padavine znatno su oštetile crkve i manastire u srednjovekovnom gradu Urbino, kao i još nekim gradovima i pogoršale loše stanje u kome se i pre toga nalazio rimski Koloseum.

 
Delovi manastira Sveti Frančesko i Sveti Bernardino u Urbinu srušili su se, dok se krov Raspućinove crkve, koja se nalazi izvan centra grada, potpuno urušio, piše italijanski list “Republika”.
 
Krov crkve Svetog krsta u obližnjem gradu Urbanija takođe se srušio, dok je kolekcija slika, zavesa i starih globusa iz vojvodine palate premeštena zbog straha od rušenja zgrade. Vrata crkve iz 13. veka u Kaljiju takođe su oštećena, navodi AFP.

 
Srušili su se i delovi čuvenog rimskog Koloseuma, jednog od novih sedam svetskih čuda, koji je zatvoren za turiste. Čuveni rimski amfiteatar, koji se nalazi nasred prometne raskrsnice, pocrneo je od zagađenja i sa njega već godinama otpada deo po deo. Dugo odlagana restauracija ovog, 2.000 godina starog spomenika, trebalo bi da počne sledećeg meseca, a finansiraće je italijanski milijarder Dijego dela Vale.