Sretenjski orden za Jovana Ćirilova

PinterestFacebookTwitterShare

Teatrolog Jovan Ćirilov izjavio je danas da mu je drago što je odlikovanje predsednika Borisa Tadića dobio u lepom društvu i što naša sredina poštuje hrabrost, umetnost i nauku.


Predsednik Republike Srbije Boris Tadić odlikovao je, povodom Dana državnosti, 17 zaslužnih pojedinaca i institucija. 
 

Ćirilov je odlikovan Sretenjskim ordenom, trećeg stepena, za naročite zasluge u oblasti pozorišne umetnosti i kulture. 

“Drago mi je da sam dobio to priznanje, naročito u jednom jako lepom društvu. Volim što su ovim ordenjem nagradjeni ljudi za hrabrost, za umetnost, za nauku. Drago mi je da naša sredina to poštuje”, rekao je slavni teatrolog i osnivač BITEF-a i filolog. 

Ćirilov je bio dugogodišnji upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta, svestrani stvaralac, istaknuti humanistički intelektualac, pesnik i prozaista, autor knjiga i rečnika, nosilac titule Vitez reda umetnosti i književnosti Republike Francuske. 
 

“Meni je najvažnije da to bude nekakav podstrek mladim ljudima da veruju da se vredi zalagati. Vredi se zalagati i kada čovek dobije nagradu i kada je ne dobije. Već sam taj rad, ako čovek nečemu doprinosi, to je u stvari najbolja nagrada”, istakao je on. 

Ćirilov je posebno naglasio da mu je drago što je orden dobio zajedno sa rediteljem Dejanom Mijačem, sa kojim ga veže dugogodišnji zajednički rad na istim stvarima. 

On je dodao i da mu je pripala dužnost da se prilikom svečanog uručivanja zahvali u ime odlikovanih. 

Što se tiče aktuelne nemaštine u kulturi, izjavio je da je kriza teška, ali da nije prva. 

“Ne bih da pravim kontrapropagandu, pa da se time mirimo da nema dovoljno sredstava, ali je činjenica da je kriza. Koliko vidim i kolege u svetu su u nekom problemu. Ja razgovaram sa onima od kojih to zavisi, u Gradu i Republici i oni me uveravaju da će iskoristiti prvu priliku da to poprave, u hodu”, rekao je Ćirilov. 
 

Pored Jovana Ćirilova odlikovani su i Dejan Mijač, Novak Đoković, Georgij Sergejevič Poltavčenko, Akcioni tim za lociranje i hapšenje haških begunaca , Srpsko lekarsko društvo , Istraživačka stanica Petnica , Dr. Miodrag Stojković , Bezbednosno informativna agencija, Srđan Aleksić, Diana Obekser Budisavljević, Aleksandar Rkman, Siniša Hrnjez, odred Žandarmerije u Beogradu, Sektora za vanredne situacije MUP-a i Vojske Srbije, radnici Rudarskog basena “Kolubara” i Slobodan Cvetić