Poplavljeno pozorište u Kraljevu

PinterestFacebookTwitterShare

Iz tavanice sale za probe Kraljevačkog pozorišta oko 15:30 sati počela je da lije voda, jer je u prostoriji iznad pukla cev.


Voda se izlivala oko sat vremena, pa su poplavljene i ostale prostorije pozorišta.
Deo tehnike, scenografije i kostima je evakuisan.
Direktor Kraljevačkog pozorišta Vladan Slavković je kazao Tanjugu da se cev nalazi u delu zgrade koji ne pripada ovoj ustanovi, već privatnom preduzeću i koji posle zemljotresa nije bio u upotrebi.

I zgrada pozorišta je zbog oštećenja u zemljotresu 3. novembra 2010. godine zabranjena za izvođenje predstava.

Slavković kaže da do sada ništa nije preduzeto na sanaciji ove zgrade, koja je stara oko 130 godina i pod zaštitom je države.

“Više od godinu dana dokazujemo da je zgrada teško oštećena. Valjda je ovo sada dovoljan dokaz”, rekao je Slavković i podsetio da je pre nekoliko meseci u sali za probe pao deo tavanice.

On je kazao da je, prema projektu, za sanaciju potrebno oko 400.000 evra.

Pozorište je danas obišao pomoćnik gradonačelnika Branko Kaplarević koji je rekao da je sanacija ove zgrade bila posao Ministarstva kulture, kao što su sanaciju svih ostalih javnih zgrada u Kraljevu preuzela nadležna ministarstva.

“U Ministarstvu kulture nisu imali sluha za probleme sa zgradom pozorišta. Grad Kraljevo će učiniti sve što može da ova zgrada najzad bude sanirana”, rekao je Tanjugu Kaplarević.

Od kada je matična scena zabranjena za izvođenje predstava, Kraljevačko pozorište je gostujući kod kolega širom Srbije odigralo više od 150 predstava, a za kraj februara je pripremana i peta premijera. Direktor Slavković kaže da će uprkos i ovoj havariji, premijera dečje predstave “Gde je istina” biti održana kako je i planirano, 23. februara u sali Osnovne škole “Ccetvrti kraljevački bataljon”.