Uručena priznanja “Desimir Tošić”

PinterestFacebookTwitterShare

Nagrada “Desimir Tošić” dodeljena je večeras u Beogradu Dragoljubu B. Đorđeviću za knjigu “Kazuj krčmo Džerimo” i crtaču Marku Somborcu za seriju stripova u dnevnom listu “Blic” u 2011. godini.


Predsednik žirija Dragoljub Žarković rekao je na dodeli nagrada da Đorđević u svojoj knjizi sagledava veliki broj aspekat periferijske kafane i kafanskog života, kao i strukturu njenih posetilaca.

Pisac, kako je naveo, pokušava da prikaže međusobni uticaj kafane i savremenog društva.

Đorđevićeva knjiga, proglašena za najbolje delo u oblasti publicistike u 2011, predstavlja vrednu bazu podataka za svakog istraživača koji bude nastavio da se bavi fenomenom kafane iz sociološkog ugla, smatra Žarković.

Prema njegovim rečima, žiri je jednoglasno odlučio da nagradu za najbolji medijski serijal u 2011. dodeli Marku Somborcu jer mu je uspelo da svakodnevno objavljuje tablu stripa kojom je privukao pažnju široke publike i ukupne javnosti.

Đorđević je rekao da je o njegovoj knjizi “Kazuj krčmo Džerimo” objavljeno desetak prikaza u naučnim i stručnim časopisima. On je najavio da će Službenom glasniku, koji dodeljuje nagradu “Desimir Tošić”, predati novi rukopis s radnim naslovom “Kafanologija”.

Somborac je rekao da je nagrada “Desimir Tošić” ozbiljno priznanje koje nosi ime važne ličnosti. “Obećavam da ću nastaviti da crtam smešne stripove a možda mi se zalomi i neki ‘pametan'”, dodao je Somborac.

Nagrada “Desimir Tošić” za najbolja dela u oblasti publicistike afirmiše osnovne humanističke i demokratske principe, a to priznanje ustanovio je i od 2008. godine dodeljuje Službeni glasnik.

Dobitniku nagrade za najbolju knjigu iz oblasti publicistike pripada novčani iznos od 240.000 dinara, a za najbolju kolumnu, feljton ili seriju tekstova objavljenih u medijima biće štampana knjiga
nagrađenog autora.

Prema propozicijama konkursa, za nagradu se nominuje delo koje se bavi značajnom temom za politički, kulturni, privredni i društveni život Srbije, doprinosi demokratiji i izražava lični i nazavisan stav autora, bez ideološke ili druge ostrašćenosti i isključivosti.