Koji filmovi imaju najviše šanse za Oskara?

PinterestFacebookTwitterShare

Ceremonija dodele Oskara, 84. put, biće održana u nedelju, 26. februara, u Kodak teatru u Los Anđelesu. Za glavnu nagradu – Oskara za najbolji film, ove godine umesto deset takmiči se devet ostvarenja od kojih najviše nominacija imaju „Igo“ Martina Skorsezea (11) i „Glumac“ Mišela Azanavisijusa (10).

Dečiji avanturistički film „Igo“, inspirisan romanom Brajana Selznika „The Invention of Hugo Cabret’ (Izum Igoa Kabrea), je priča o dečaku koji tridesetih godina prošlog veka živi na železničkoj stanici u Parizu i misterioznom vlasniku prodavnice igračaka. To je prvi Skorsezeov film snimljen u 3D tehnici za koji je slavni reditelj dobio svoj treći Zlatni globus za režiju kao i nagradu za najbolje ostvarenje godine po izboru američkog Nacionalnog odbora kritičara.

Ako je suditi po priznanjima koje je dosad osvojio – Zlatni globus, nagrada američkih kritičara, nagrada Udruženja američkih producenata i nagrada Britanske filmske akademije (Bafta), možda najozbiljniji kandidat za Oskara je francuski film „Glumac“ (The Artist). Ovo crno-belo ostvarenje, koje nas vraća u zlatno doba „nemog“ Holivuda, je romantična priča o glumcu čija se karijera naglo prekida sa dolaskom zvučnog filma.

Jedan od favorita je i porodična drama „Potomci“ Aleksandera Pejna u kojem Džordž Kluni glumi čoveka koji se trudi da održi porodicu na okupu dok mu žena leži u komi u bolnici. Da film ima dobru startnu poziciju svedoči činjenica da je osvojio Zlatni globus za najbolje ostvarenje u kategoriji drame.

Još jedno ostvarenje kojem se daju velike šanse za osvajanje zlatne statuete je drama „Služavke“ u režiji Tejt Tejlor. Reč je o filmu čija se radnja odvija u Misisipiju 60-ih godina prošlog veka i koji govori o diskriminaciji i izrabljivanju crnaca u bogataškim kućama američkog Juga.

„Ekstremno glasno i neverovatno blizu“ Stivena Daldrija, priča o dečaku koji je izgubio oca u terorističkom napadu, 11. septembra 2001. na Njujork, takođe, važi za jednog od ozbiljnih kandidata, posebno zbog tematike na koju su Amerikanci izuzetno osetljivi. Film okuplja i značajnu glumačku ekipu u kojoj su Tom Henks, Sandra Bulok, Maks fon Sidou, Džejms Gandolfini i Vajola Dejvis.

Tu su još „Ponoć u Parizu“ Vudija Alena, romantična komedija o scenaristi koji mašta da napusti Holivud i postane ozbiljan pisac, u kojoj malu ulogu ima i prva dama Francuske Karla Bruni Sarkozi, kao i sportska drama „Formula uspeha“ Beneta Milera u kojem Bred Pit igra menadžera bejzbol tima sastavljenog od igrača autsjadera. U trci za Oskara je još jedno ostvarenje u kojem Bred Pit ima glavnu ulogu – „Drvo života“ Terensa Malika, svojevrsna oda životu, koja će 24. februara u Beogradu otvoriti i jubilarni 40. Fest.

Priča o prijateljstvu dečaka i konja, „Ratni konj“, velikog holivudskog majstora Stivena Spilberga je poslednji među devet nominovanih ostvarenja. Ovoj epskoj avanturi, čija se radnja odvija u ruralnoj Engleskoj i Evropi za vreme Prvog Svetskog rata, kritičari uglavnom daju najmanje šanse za osvajanje Oskara.

Dilema o tome koji je najbolji film u protekloj godini biće razrešena za manje od sedam dana, a i ako bude iznenađenja to svakako neće nikog iznenaditi jer je i to jedna od tradicija dodele Oskara.
 
Ono što je već sada poznato je da će svečanost voditi američki komičar Bili Kristal, a da će među zvezdama koje će pobednicima predavati zlatne statuete biti Tom Kruz, Hale Beri, Tom Henks, Anđelina Džoli, Kris Rok, Penelope Kruz, Bredli Kuper, Kameron Diaz, Dženifer Lopez i Ema Stoun.