Tišma gost Kulturnog centra Grad

PinterestFacebookTwitterShare

Gost Gradske knjižnice 21. februara je Slobodan Tišma, dobitnik NIN-ove nagrade za najbolji roman 2011. godine, a osim o romanu „Bernardijeva soba“, promocija u Kulturnom centru Grad biće prilika i za ponovno preslušavanje muzičkog opusa tog novosadskog pisca, koji je poznat i kao frontmen i tekstopisac cenjenih novotalasnih art rok bendova Luna i La Strada.
 
U romanu “Bernardijeva soba”, za koji je dobio i dalje najuticajniju književnu nagradu u Srbiji – uprkos kontroverzama i nekim ranijim lošim odlukama žirija, pripoveda se o novosadskom autsajderu i lokalnom čudaku Pišti Petroviću. Priča se plete oko nekoliko glavnih lajtmotiva: dnevnih rituala i opsesija glavnog junaka, njegovog u najmanju ruku neobičnog odnosa prema poznanicima i najbližoj porodici, kao i prema jedinom nasledstvu – sobnoj garnituri korčulanskog arhitekte Bernarda Bernardija.
 
Rođen 1946. godine u Staroj Pazovi, Tišma je književnošću i muzikom počeo da se bavi 60-ih, u okviru novosadske “Tribine mladih”. Tokom 70-ih je bio aktivan i na umetničkoj sceni – kao član konceptualne grupe E–Kôd izlagao je u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Početkom 80-ih osnovao je bend Luna, koji je svoj jedini album, “Nestvarne stvari”, objavio 1984. Pošto se grupa raspala, Tišma osniva La Stradu, koja objavljuje istoimeni album 1987. Kada se dve godine kasnije i ona rasformirala, povukao se iz muzike, izuzev kratkog okupljanja benda Luna zbog nastupa na festivalu Exit 2004.
 
Iako je na književnoj sceni prisutan još od 60-ih, prvu knjigu – zbirku poezije “Manirizmi”, Tišma je objavio tek 1995. Usledila je još jedna pesnička zbirka, “Vrt kao to” (Ruža lutanja, 1997), a zatim i romani “Urvidek” (Narodna knjiga, 2005), za koju je dobio nagradu “Stevan Sremac”, “Quattro stagioni” (Laguna, 2009), za koju je dobio nagradu “Biljana Jovanović”, te “Bernardijeva soba” (Kulturni centar Novog Sada, 2011).
 
Prevođen je na makedonski i italijanski jezik.
 
Razgovor sa Tišmom u KC Grad počinje u 20 sati, a moderatorka je urednica Gradske knjižnice Tijana Spasić.