Voda ugrožava knjižni fond Narodne biblioteke u Pirotu

PinterestFacebookTwitterShare

Krov zgrade u kojoj je smeštena pirotska Narodna biblioteka godinama prokišnjava, a sneg koji je ovih dana počeo da se topi dodatno je ugrozio knjižni fond, izjavila je upravnica biblioteke Nadica Kostić.
 
Narodna biblioteka je u Domu Vojske podstanar već šest godina. Ravni krov godinama prokišnjava, a voda i vlaga ugrožavaju knjige.
 
Godinama prokišnjavaju i odeljenje za odrasle i čitaonica Biblioteke koji se nalazi u drugoj zgradi, takođe sa ravnim krovom.
 
Nadica Kostić je rekla da je u zgradi Doma Vojske posebno ugroženo dečje odeljenje u koje se stalno sliva voda i velika je vlaga.
 
Ona je kazala da je Biblioteci 2006. godine iz NIP-a za adaptaciju i rekonstrukciju prostora u Domu Vojske odobreno oko 40.000 evra, ali se s tim zastalo, jer još nisu rešeni imovinsko-pravni odnosi između Ministarstva odbrane i lokalne samouprave oko preuzimanja Doma.
 
“Zgrada i dalje propada, a u podrumskim prostorijma stalno ima vode. Ugrožen je knjižni fond, čitaonica, dečje odeljenje. Bibliotekari su rastrzani između svoje osnovne obaveze i borbe sa vodom”, kazala je Nada Kostić i dodala da lokalna samouprava zna za probleme.
 
Član Opštinskog veća zadužen za vanprivredu Boban Nikolić kazao je da su svi ozbiljni radovi u zgradi Doma poslednjih nekoliko godina odlagani jer opština već tri godne čeka da konačno preuzme Dom Vojske.
 
“Očekujemo da se to desi u narednih nekoliko meseci. U međuvremenu ćemo pokušati da sa minimalnim ulaganjima saniramo ravni krov kako se ne bi ugrožavao rad Biblioteke. Zbog ovih odugovlačenja i sporosti državne administracije nije bilo moguće rešavati problem u Domu Vojske”, kazao je Nikolić.