U Tršiću obeležen Međunarodni dan maternjeg jezika

PinterestFacebookTwitterShare

Ispred spomen-kuće velikana naše kulture, reformatora srpskog jezikam , Vuka Stefanovića Karadžića, u Tršiću je, programom koji su priredili učenici Gimazije “Vuk Karadzić“ iz Loznice, obeležen Međunarodni dan maternjeg jezika.

Bilo je to svojevrsno predstavljanje stvaralaštva učenika koji su napisali najuspelije literarne radove iz srpskog jezika prema izboru profesora srpskog jezika u lozničkoj Gimnaziji Milovana Radivojevića, poznatog pregaoca u radu sa mladima u oblasti pisane reči.

Direktorka Centra za kulturu “Vuk Karadzić” iz Loznice Dajana Đedović je rekla za Tanjug da se Dan maternjeg jezika obeležava u Tršiću kako bi se iz rodnog mesta našeg velikana, uputila poruka o temeljima srpskog jezika i njegovoj budućnosti. Ona smatra da osnovu jezika čine porodica, škola i pojedinci, kao i lektori u medijskim kućama, a potrebno je odgovoriti na pitanje “da li su temelji poljuljani ili čvrsto stoje”, šta, smatra Đedović, nije jednostavno. Iz Tršića bi , ako ne svakog, onda na Dan maternjeg jezika trebalo uputiti to pitanje, dodala je ona.

Srpski jezik nije ugrožen, ali bi mogao da bude ukoliko se o njemu ne bude brinulo, pre svega putem rečnika, standardizacije i normativnih knjiga, koje bi na uspešan način doprinele svima koji imaju nameru da se pozabave jezikom, ocenila je Đedović. Prema njenim rečima, o staranju da se očuva srpski jezik, u Tršiću svedoči Muzej jezika i pisma, koji je otvoren pre manje od godinu dana, i za to vreme imao je više od 30.000 posetilaca, koji su tu upoznati sa istorijatom jezika, pisma i Vukove reforme.

Centar za kulturu planira niz aktivnosti koje će doprineti očuvanju i širenju našeg jezika, a među njima su i letnje škole, od kojih će prva u junu ove godine u Tršiću da okupi 12 studenata slavistike sa šest različitih katedri, najavila je Đedović.

U Tršiću, rodnom mestu velikana naše kulture, Međunarodni dan maternjeg jezika se obeležava od 2007. godine pod pokroviteljstvom UNESKO-a, u čijoj je Rezoluciji iz 1985. godine stoji da je Vuk ”jedan od umova koji su najviše doprineli duhovnom jedinstvu čovečanstva”.