Proslava 180. rođendana Narodne biblioteke Srbije

PinterestFacebookTwitterShare

Narodna biblioteka Srbije obeležiće 27. i 28. februara 180 godina postojanja bogatim programom koji će obuhvatiti radionice, predavanja, koncerte, kao i stručno vođenje kroz izložbu “Srbija na karti Evrope i sveta”.
 
Narodna biblioteka Srbije osnovana je 28. februara 1832. godine, a program obeležavanja 180 godina postojanja, počinje 27. februara potpisivanjem sporazuma o saradnji sa Arhivom Srbije i Filološkim fakultetom Univerziteta u Beogradu. Sledi prezentacija “Tempus” projekta i dva predavanja prof. dr Ana Marie Tamaro sa Univerziteta u Parmi (Italija), čije teme će biti “Novi ili inovirani bibliotečki servisi u digitalnom okruženju” i “Uspostavljanje institucionalnih repozitorija u biblioteci”.

Prezentaciju “Virtuelna biblioteka Srbije” održaće Vesna Stevanović iz NBS-a, biće organizovana radionica “Oživljeni rukopisi” Odeljenja za konzervaciju i restauraciju NBS, a o Beogradu i Srbiji u vreme osnivanja Narodne biblioteke Srbije govoriće književnica, akademik Svetlana Velmar-Janković.
 
Centralna manifestacija obeležavanja jubileja i dodela Nagrade Narodne biblioteke Srbije za najbolju među najčitanijim knjigama u prethodnoj godini biće održana 28. februara u amfiteatru NBS-a. Narodna biblioteka pokreće i novi program “Dečja Narodna biblioteka Srbije”, u okviru koga će 28. februara književnici Ljubivoje Ršumović i Uroš Petrović razgovarati sa decom o nastajanju pesme i romana.

Dekan Filološkog fakulteta u Beogradu prof. dr Aleksandra Vraneš održaće predavanje na temu “Putevi i raskršća Narodne biblioteke Srbije”.

Oba dana predviđena su stručna vođenja kroz izložbu “Srbija na karti Evrope i sveta”, a posetioce će kroz postavku provesti autorke dr Olivera Stefanović i Maša Miloradović. Najavljen je i koncert Pevačkog društva “Mokranjac” pri hramu Svetog Save u Beogradu sa dirigentom Jelenom Jež i svečani koncert orkestra “Metamorfozis”, kojim se završava program obeležavanja jubileja NBS-a.

Ulaz na sve programe posvećene obeležavanju velikog jubileja je slobodan.