Izložba o Klodu Debisiju u Biblioteci Matice srpske

PinterestFacebookTwitterShare

Povodom 150-godišnjice rođenja kompozitora Kloda Debisija (1862-1918), Biblioteka Matice srpske pripremila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki, koja se može pogledati u javnom katalogu Biblioteke do 21. marta.
 
Autori postavke su Ivana Grgurić i Silvija Čamber, a urednik Miro Vuksanović.

Elektronski katalog trajno se čuva i dostupan je na CD-u u Biblioteci, kao i na sajtu www.bms.rs, saopštila je Matica srpska.

Debisi se smatra predvodnikom muzičke škole impresionizma i ubraja se u najmarkantnije ličnosti francuske i evropske muzike novog vremena. Klavir je počeo da svira kao dečak, a već u 11. godini primljen je na Pariski konzervatorijum. Bio je veliki revolucionar u muzici na prelasku iz 19. u 20. vek. Njegova dela nastajala su pod uticajem pesnika Verlena, Bodlera i Malarmea i slikara Manea i Monea, suprotstavljala su se tradicionalnom konceptu tematskog razvoja i često izazivala polemike i podelu pariske publike i kritike.
 
Smatra se kompozitorom koji je oslobodio francusku muziku Vagnerovog uticaja. Komponovao je klavirska, orkestarska, vokalna i druga dela. Među najpoznatijim su “Arabeske”, “Bergamska svita”, “Estampe”, “Slike”, “Prelidi”, “Popodne jednog fauna”, “Nokturno”, “More”, “Pet Bodlerovih pesama”, “Zaboravljene arijete” i “Galantne svečanosti”. Autor je opere “Paleas i Melisanda” i više dela kamerne muzike.