Na „Zagrebdoksu“ i srpski dokumentarci

PinterestFacebookTwitterShare

U Zagrebu večaras počinje osmi Međunarodni festival dokumentarnog filma „Zagrebdoks“, na kome će, među 150 filmova, biti prikazano i više srpskih dokumentaraca, u programu „Kontroverzni Doks“ regionalne konkurencije.

Za nagrade „Veliki pečat“ u međunarodnoj konkurenciji konkuriše 29 dugometražnih, srednjometražnih i kratkih filmova, dok će se u regionalnoj takmičiti 20 filmova.

Međunarodni žiriji dodeliće i nagradu „Mali pečat“ najboljem autoru do 35 godine, kao i nagradu „Stanje stvari“ filmu koji na najbolji način promoviše ljudska prava.

Za „Veliki pečat“ u regionalnoj konkurenciji takmiče se srpski filmovi „Edmund u Kneževcu“ Luke Popadića i „Yugo, kratka autobiografija“ Mine Ðurić, kao i hrvatsko-srpska koprodukcija „Od zrna do slike“ Branka Ištvančića.

Direktor festivala Nenad Puhovski rekao je Tanjugu da se u regionalnoj konkurenciji, osim filma o Jugi i „Filma mobitelom“ Nedžada Begovića, izdvaja rumunski film „Noosfera“, kao i više hrvatskih, od kojih će čak 12 u raznim programima imati premijeru na „Zagrebdoksu“.

U programu „Kontrovezni doks“ ove godine zagrebačka publika moći će videti film „Tuđman i Milošević – dogovoreni rat“ Slađane Zarić, u kome se govori o sastancima dvojice predsednika i o tome kako su oni uticali na ratove 90-ih.

Prema rečima Puhovskog, film donosi niz dosad nepoznatih činjenica, između ostalog, podatak da su se za vreme rata Tuđman i Milošević sreli 48 puta, a sve vreme su komunicirali telefonom.

Hrvoje Šarinić, Tuđmanov šef kabineta od 1993. do 1995. godine, 11 puta se tajno sastao s Miloševićem u Beogradu, a jedan od njihovih poslednjih sastanaka bio je samo nekoliko dana pre „Oluje“. Film je sniman u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i Srbiji, u produkciji informativnog programa RTS-a.

Puhovski izdvaja i film „Ambasador“, za koga se tražila zabrana prikazivanja zbog scena snimljenih skrivenom kamerom, a za koji mu je mejlom stiglo i protestno pismo. Tu se radi o novinaru koji je „na crno“ kupio diplomatski pasoš, ušao u afrički biznis s draguljima i nalazio se u opasnim situacijama, dok film „Ispovesti ekoteroriste“ na zanimljiv, duhovit i provokativan način govori o tankoj granici između protestnih akcija i društveno neprihvatljivog delovanja, kaže Puhovski.

Dodela nagrada zakazana je za 3. mart uveče, dok će narednog dana biti prikazani filmovi dobitnici nagrada. Cene karata su popularne, a za neke filmove ulaz je slobodan.