5 čudesnih činjenica o drevnim ženama koje niste učili u školi

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Žene imaju dugu istoriju emancipacije, čak i danas potpuna rodna ravnopravnost tek treba da dođe. Međutim, u drevnim vremenima stvari su se prilično razlikovale. Žene u drevnom Rimu, Grčkoj, Egiptu, Indiji i Kini imale su mnoga prava, ograničenja, hobije i navike.

Iz “BrightSide” su sakupili najinteresnatnije činjenice o drevnim ženama koje se ne pominju često na časovima istorije.

Rimske devojke su imale svoju verziju Barbike

U drevnom Rimu, devojke su se venčavale kada su imale 12 godina. Iako njihovo detinjstvo nije trajalo dugo, one su i tada imale igračke i igrale se. Jedna od igračaka je otkrivena krajem 19. veka. Bila je to drevna lutka, imala je izvesnu sličnost sa sadašnjom Barbikom. Međutim nedostajale su idealne dimenzije savremene Barbike, a pronađena je i kutija puna odeće za lutku.

Takođe žene u drevnom Rimu su nosile nešto nalik današnjem bikiniju.

Drevna egipatska žena je imala jednako pravo da nasledi presto

Egipat je bio mnogo više demokratski nego druga drevna kraljevstva. Glavni dokaz toga je činjenica da uprkos polu, svako dete je moglo da nasledi prestol. Prava muškaraca i žena su bila skoro jednaka, što u to vreme nije bilo uobičajeno. Štaviše, porodična linija u drevnom Egiptu se nasleđivala od strane majke, a ne oca. Ovo je uzrokovalo uverenje da se nasledstvo može dokazati ako se zna ko je majka, zato što DNK testovi za očeve nisu bili dostupni tada.

Žene u Grčkoj su imale pravo na razvod

Iako se žene u drevnoj Grčkoj nisu smatrale građanima i njihova prava slobode su bila strogo ograničena, procedura razvoda je bila prilično fer. Ako bi žena želela da se razvede od svog muža, ona je morala da unajmi treće lice, koje je muškarac (jer su samo muškarci mogli da se bave pravom), koji bi obavljao posao u njeno ime. Međutim, ako je muškarac taj koji je želeo razvod, sve što je trebao da uradi jeste da izbaci ženu iz svoje kuće.

U Kini žena je mogla biti izbačena ako je previše pričala

U drevnoj Kini žena nije imala skoro nikakvih prava i smatrala se imovinom svog supruga. Sklapanje braka su organizovali profesionalni učesnici, a žena je svog supruga upoznavala na venčanju. Razlozi muškarca za razvod su mogli biti razni: neuspeh da žena rodi sina, bolesti, ako nije privržena roditeljima supruga, ljubomora, i ako previse priča.

Žene u Indiji su mogle da biraju svoje muževe

Ovo je veoma zanimljivo, jer i danas ugovoreni brakovi su prilično rasprostranjeni u Indiji. Ali u drevnom vremenu žena je bila jednaka muškarcu. Ona je imala pravo da bira svog supruga i da se venča kad god poželi. Žene u Indiji su takođe imale pravo na visoko obrazovanje.

Izvor: BIZLife/Bright Side

Foto: Pixabay

Piše: D.A.