• English
X

Afterhour

5 znakova da ste emocionalno inteligentni čak iako se ne čini tako

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: pixabay

Inteligencija je od izuzetnog značaja u vašem životu, ali emocionalna inteligencija je ono što će vas izdvojiti od drugih i što će u mnogome doprineti vašem uspehu.

Kako da znate da li ste dovoljno svesni da prepoznate emocije i na njih odgovorite? Pod tim se podrazumevaju i vaše emocije, ali i emocije onih oko vas i onih sa kojima se susrećete. Biznis insajder je objavio da je ovo pet znakova da ste emocionalno inteligentni i da je ta inteligencija jaka iako se vama ne čini tako:

Govorite ’Izvini’

Dobro je poznato da izgovaranje ove reči ponekad zaista može biti problematično, kao i da velikom upotrebom ona gubi značenje. Ipak, ukoliko ste osoba koja može da izvuče izvinjenje kada je pogrešila to je veliki pokazatelj EQ-a, o ovome je pisao i Mark Marej iz Forbsa u svojoj novoj knjizi.

Preispitujete sebe

Iako biste pomislili da je samopouzdanje zlata vredno i da preispitivanje i nije najbolja ideja, razmislite ponovo. Napravite razliku izmedju sumnje u sebe i preispitivanja jer ne verujete da ćete nešto moći ili da ste dobri za to i između preispitivanja da li je po što radite ispravno, pošteno i u redu prema drugima. Ta briga pokazuje vašu emocionalnu inteligenciju. Povećajte samosvest umesto da sumnjate u sebe.

Nikada ne ulapšavate

Ovo pomalo zvuči kontraintuitivno. Prvo bismo pomislili da emocionalna inteligencija služi da učinimo da se drugi osećaju dobro. Ali nije tako. Prema najvećim teoretičarima emocionalne inteligencije ona predstavlja prepoznavanje emocija u drugima. Ne treba da ih lažete već da govorite istinu i da u donosu na njihovu reakciju usmeravate razgovor.

Išli ste na terapiju kod psihologa

Ljudi iz Centra za psihologiju navode da odlazak kod psihologa može u velikoj meri unaprediti vaš odnos sa emocijama i poboljšati vaš EQ. Bolje ćete moći da prepoznate svoje i tuđe emocije jer ćete se nakon terapije osloboditi emotivnih barijera i okova realnosti.

Niste samo srećna osoba

Postoji puno dezinformacija o emocionalnoj inteligenciji. EQ ne znači da treba da se slažete sa svime i da uvek negujete empatiju. Emocionalna inteligencija nije optimizam, sreća i smirenost, a nije ni motivacija. Ona je jednostavno upravljanje svojim i emocijama drugih.

Povezane vesti

IQ ili EQ: Šta je važnije?

Godine 1996. Danijel Goleman je u svojoj knjizi objasnio da je emocionalna inteligencija možda zapravo važnija od standardnog koeficienta inteligencije koji poznajemo.

Izvor: BIZLife

Foto: pixabay

Piše: D.G.