Najskuplji zalogaji na svetu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Ko bi rekao da će jednog dana neki ljudi plaćati čitavo bogatstvo za nekoliko ukusnih zalogaja. Ali, to je realnost. Iako “rastu” i “žive” na ovoj planeti, te zalogaje sebi mogu da priušte bogati. Mogu i oni drugi, ali moraju na put oko sveta ili u lov sa korpom u ruci.

Preukusni šafran. Cvet krokusa, od kojeg se dobija ovaj začin, raste svuda. Šafran je skup jer je za kilogram potrebno 75 hiljada cvetova, a to je zapremina pet olimpijskih bazena. Cena je od 80-800 evra za kilogram.

Makadamija. Nešto kao orah. Zapravo je zovu australijski orah. Kažu da je preukusna, pogotovo kao krem ili u čokoladi. Skupa je jer drvo rađa plodove tek nakon deset godina, a zahtevno je po pitanju staništa – voli veliku vlagu i hranljivu zemlju. Cena je oko 25 evra za kilogram.

Kavijar. Nemaju svi istu cenu. Kralj kavijara i po ukusu i po ceni je Beluga kavijar. Dobija se od riba čiji su preci živeli u dobu Jure, pa kako neće biti skupo? Pričamo o ribljim jajima vrste koja je na planeti 120 miliona godina tako da bar za ovaj podatak morate platiti blizu četiri hiljade evra.

Tartufi. Najjeftinije za kilogram možete da prođete sa 1.500 evra. Ako biste da uživate u skupljim varijetetima, koštaće vas oko četiri hiljade. Tartufi su sorta pečurki. Posebnog su ukusa, rastu pod zemljom, teško ih je naći (osim ako nemate za to dresirane pse) i sporo rastu. Proizvodnja je veoma neizvesna.

Krompir. Ko bi rekao da se za kilogram krompira plaća 500 evra? Ali, ovo nije običan krompir. Ovo je La Bonot. Raste na francuskom ostrvu Noarmutje u regiji uz more i tu jedino može da daje plodove. Godišnje se proizvede samo sto tona. Eto zašto je toliko skup. Verujemo na reč da je ukusan koliko i košta.

Goveđe meso, ali Vagi. Goveđih farmi na kojima se gaje Vagi grla ima svuda u svetu, ali one u Japanu najviše brinu o životinjama, pa je i njihovo meso najskuplje. Priča se da ovi Japanci goveda hrane pivom, da ih maze i da su prema njima veoma nežni i pažljivi. Zato i naplaćuju celokupnu uslugu. Dakle, za stejk ćete morati da platite oko 200 evra, a ako biste sočna rebra, koštaće vas oko dve hiljade. Zavisi i koji vam kulinarski majstor spremi…

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay