6 popularnih kombinacija namirnica koje mogu da vam naruše zdravlje

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Postoje neke kombinacije u ishrani koje obožavamo, i stalno praktikujemo, a da nismo ni svesni da loše utiče na naš sistem za varenje, i da nam je čak i muka od toga.

Ovo je 6 kombinacija namirnica koje treba izbegavati prema sajtu BrightSide.

Sendvič i kafa

Ako jedete sendvič sa sirom i pijete kafu, možete da se pozdravite sa zdravim sadržajem sira. Jednostavni ugljeni-hidrati u hlebu sprečavaju kalcijum da se pravilno svari. Ako tome dodate i instant kafu, to neće doneti ništa dobro vašem zdravlju.

Savet: Ako volite sendvič sa sirom, probajte da zamenite kafu zelenim ili belim čajem.

Paradajz i krastavac

salata-pix

Ovo je veoma popularna i uobičajena kombinacija za letnju salatu. Ipak, poslednja istraživanja pokazala su da kombinacija ove dve vrste povrća može da naruši biohemijski balans u našem telu. Kombinacija može da dovede do preterane kalcinacije i otoka, a vitamini koje sadrže obe vrste povrća neće se svariti pravilno.

Savet: Jedite paradajz i krastavac odvojeno.

Krompir i meso

meso-krompir-pix

Ko može da odoli sočnom mesu i krompirićima? Ali, već duže vreme je poznato da je ovo loša kombinacija. Ugljeni hidrati koče lučenje sokova neophodnih za varenje. Namirnice predugo ostaju u organizmu, izazivaju vrenje, proizvodnju toksina i gasova.

Savet: Meso i povrće se odlično slažu, tako da kombinujte te namirnice.

Pasta i mleveno meso

Isto važi kao i za krompir i meso. Pljuvačne žlezde proizvode ptialin i amilazu koja pretvara ugljene-hidrate i skrob (pasta) u proste šećere. Kada prosti šećeri pokriju proteine (meso), prave opasnu hemijsku mešavinu koja može da dovede do dijabetesa, itd.

Savet: Kombinujte pastu sa biljnim sosevima.

Pivo i kikiriki

Ovo je jedna od najpopularnijih kombinacija, posebno dok gledate utakmicu ili kada izađete u grad. Ova previše slana namirnica ne samo da je nezdrava, već vodi do dehidracije, i povećava mogućnost da popijete još jedno pivo.

Savet: Kada pijete alkohol, mnogo je bolje da pri ruci imate vodu, kako biste izbegli dehidraciju.

Mleko i banana

mleko-voce-pix

Poklonici zdrave hrane obično izmiksaju bananu i mleko, i tako misle da dobijaju zdrav šejk. Ipak, neki nutricionisti smatraju da voće, posebno ono slađe, treba jesti odvojeno od drugih namirnica. Ako se konzumiraju zajedno, ostaju duže u telu i usporavaju digestivni sistem. Isto važi i za mleko. Ne treba ga mešati sa drugim namirnicama.

Savet: Banane jedite kao užinu između glavnih obroka.

Izvor: BIZLife/Bright Side

Foto: Pixabay

Piše: N.V.