6 važnih lekcija o novcu kojima možete da naučite svoje dete

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Što ranije naučite svoju decu kakvu i koliku ulogu novac igra u našim životima, odnosno da ne pada sa neba, već ga zarađujemo, ali i njime upravljamo, to će biti bolje i za vas, i za vaše dete.

Sajt “Guardian” donosi nekoliko saveta kako da kroz ceo taj proces prođete što bezbolnije.

“Pokažite” im novac

Nikada nije prerano da vaša deca nauče nešto o novcu. Danas kad sve češće račune plaćate preko interneta, karticama, novac može da izgleda gotovo nevidljiv. I ne samo to. Kada deca traže da im nešto kupimo, često izmišljamo mnoge razloge, a preskačemo jedan od najvažnijih – dajemo dragocen novac na bespotrebne stvari. Objasnite detetu ceo proces – idete na posao da biste zaradili novac, a onda taj novac trošite na ono što vam je potrebno, između ostalog tu su igračke i garderoba.

Kad god možete, igrajte se prodavnice sa njima, gde ćete robu plaćati papirnim novcem.

Učinite štednju zabavnom

Davanje džeparca deci može da pomogne da bolje shvate vrednost novca. Takođe je dobro da ih ohravrite da štede kako bi kupili sebi nešto što već dugo žele. Dobar način podsticanja štednje kod dece svih uzrasta jeste da ih nagradite.

Upoznajte ih sa troškovima

Dobra ideja je i da deca sa vama idu u kupovinu. Svako dete uzrasta od 6 do 10 godina je u mogućnosti da u prodavnici kupi neki sok ili nešto za grickanje. Na taj način će naučiti koliko tačno novca treba da daju i koliki je kusur. Da ne govorimo o tome koliko današnjih tinejdžera zna tačnu cenu patika ili najnovijeg telefona, ali nema pojma koliko iznosi račun za struju ili mleko.

Učite ih o budžetu

Počnite od toga da im dajete džeparac uvek istog dana. Kasnije ih naučite da prave beleške svojih troškova. Na taj način će znati na šta su potrošili i koliko novca. Nekada će potrošiti više nego što su planirali. Učite ih i da prave prioritete.

Posao za tinejdžere

U uzrastu kada su već sposobni da preko letnjeg raspusta rade i nešto zarade, podržite svoju decu u tome. Na taj način naučiće da više cene novac jer su ga sami mukotrpno zaradili. Samo tako će zaista voditi računa i dobro razmisliti na šta će taj novac potrošiti.

Porodične finansije

Ukoliko vam dete traži da mu nešto kupite, a vi to ne možete da priuštite izbegavajte odgovor puki, jednostavan odgovor – “Ne”. Porazgovarajte sa detetom, objasnite mu zašto ne možete i koji su u tom momentu prioriteti, i koliko još različitih stvari morate da platite. Dete tako uči da kupovanje nije samo nečija volja, već mnogo složenija stvar.

Izvor: BIZLife/Guardian

Foto: Pixabay

Piše: D.A./N.V.