7 načina da olakšate sebi život

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Piše: Hans Buster, osnivač Synergy Talents i profesionalni kouč

Želite li da se osećate bolje što pre? Da olakšate teret svakodnevice odmah? Siguran sam da svi to želimo, zato neću mnogo da dužim. Izdvojio sam 7 načina koji meni pomažu da podignem raspoloženje na višu lestivicu:

  1. Započnite dan bez dubokoumnih misli

Ne ulazite u dan razmišljajući o sopstvenoj egzistenciji, svrsi postojanja ili razumevanju univerzuma. Izgubićete fokus i ostati zbunjeni. Ovakve misli ostavite za kasnije, kad postavite temelje dobrog osećaja. Započnite dan jednostavno, fokusom na osnovne potrebe kao što su dobar san i doručak. Ko može da bude raspoložen kad je neispavan ili mu stomak zavija!? Nauka takođe potvrđuje da ova dva faktora imaju veliki značaj za svakodnevnu sreću.

  1. Ostavite negativne emocije po strani

Ljuti ste. Neko vas je iznervirao. Razbesneo. Ostavite sve to po strani i ne širite negativne emocije. Nemojte pogrešno da me shvatite jer ovde nije reč o ignorisanju problema, već o kontrolisanju emocija. Problem se rešava onda kada pustite negativne emocije da odu i rešite da se osećate dobro.

  1. Folirajte sreću

U vezi sa prethodnim načinom, ako se desi da mi bude loš dan i da nakupim gomilu loših emocija, a hoću to da promenim, počnem namerno da se pretvaram da sam raspoložen. Možda ovo nije lako za svakoga, ali je začuđujuće delotvorno. Na kraju, zaista počnem da se osećam bolje, veselije i srećnije. Ako ste u prilici, probajte, nemate šta da izgubite.

  1. Uradite nešto novo bez obzira što neće biti savršeno

Sreća se gradi na konstantnim izazovima. Mozak reaguje na nove situacije, ljude, prizore. Uspešno snalaženje u novim okolnostima kreira osećaj zadovoljstva. Recimo da ste prvi put otišli na kuglanje, posetili neki grad ili probali da skijate. Da li biste bili srećni? Sigurno. Ljudi koji stalno probaju nešto novo su srećniji od onih koji se drže onoga što znaju. Vreme je da se zapitate šta ćete danas da probate novo.

  1. Ne mora da bude onako kako ste zamislili da bi bilo dobro

Postoje dve vrsta osoba. Oni koji donose odluku čim su njihovi kriterijumi zadovoljeni npr. odaberu film koji će pogledati u bioskopu na osnovu žanra koji vole i cene karte koju su spremni da plate. Sa druge strane, postoje oni koji moraju da ispitaju sve opcije dok ne donesu krajnju odluku. Na primer, da pregledaju sve filmove koji se daju u bioskopu i uporede sve cene kako bi bili sigurni da su doneli pravu odluku. Prvi tip osoba je obično mnogo srećniji jer troši manje energije, dok je drugi anksizoniji. Ponekad je dovoljno dobro, dovoljno dobro. Koji ste vi tip?

  1. Prestanite da gunđate!

Ako vam ništa nije dovoljno dobro, zapitajte se konačno zašto. Možda zato što je vaša sreća uslovna – biću srećna kad moj muž opere sudove ili biću srećan kad moja žena napravi ručak. Ne gunđajte kada se ne desi ono što mislite da vam treba za sreću, već razmišljajte o dubokim razlozima zbog kojih ste zaista srećnik ili srećnica. Možda je to što imate jedno drugo dovoljan razlog za sreću.

  1. Ustanite i počnite da vežbate!

I za kraj, jedan od najboljih i najefikasnijih načina – vežbanje! Zaboravite na to što ste milion puta propustili teretanu jer vas je mrzelo da odete. Ustanite odmah i odradite 10 minuta treninga ili izađite i odradite brzinsku šetnju… Nema šanse da ne osetite nalet energije i popravite sebi raspoloženje.

To je mojih 7 načina da popravim i olakšam sebi dan. Probajte bar neki i budite srećni jer uvek ima razloga za sreću! Koji su vaši?

Nađite razloge za sreću

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay