700 vrhunski oftalmologa na simpozijumu u Beogradu

PinterestFacebookTwitterShare

Novine u prevenciji, dijagnostici i lečenju komplikacija dijabetesa na svim segmentima oka bile su tema ovogodišnjeg internacionalnog simpozijuma oftalmologa. Očekuje se da do 2030 godine čak 4,4% ukupne populacije oboli od dijabetesa koji učestalo izaziva komplikacije na oku i može dovesti do teškog oštećenja vida pa i slepila. Šesti po redu simpozijum, u organizaciji specijalne bolnice za oftalmologiju Miloš klinike, članice MediGroup, prvog privatnog zdravstvenog sistema u Srbiji, održan je uz podršku Evropskog udruženja vitreoretinalnih hirurga (EVRS).

Promene na oku vezane za dijabetes zahtevaju preciznu i pravovremenu dijagnostiku i strpljivo, kontinuirano lečenje u više etapa, ukazuju najbolji evropski oftalmolozi koji su se okupili na simpozijumu u Beogradu. Težnja lekara je da savremenim intervencijama pacijentima vrate kvalitet vida uprkos progresivnoj bolesti-dijabetesu. Angioview dijagnostička metoda, predstavljena je prvi put u Srbiji.

Prema mišljenju dr Zorana Tomića iz specijalne bolice za oftalmologiju Miloš Klinike potrebno je da se pacijenti na vreme pregledaju, kako bi se blagovremeno preduzelo lečenje laserom, intraokularnim injekcijama, kao i operacijama. Na žalost, pacijenti često dolaze zapušteni, u poodmaklom stadijumu bolesti, što ukazuje na značaj poboljšanja skrininga dijabetične retinopatije.

Da bi oči što duže bile zdrave neophodno je obratiti pažnju na ishranu, izbegavati stres i cigarete, ističu oftalmolozi.

Izvor: BIZlife