Ajn Rend: U ljubavi budite SEBIČNI!

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Da se vaš bračni drug odluči da promeni karijeru, da li biste ga podržali u tome? Šta ako se radi o strašno nestabilnom i neprofitabilnom zanimanju kao što je to slikarstvo? A, šta da ste, pored svega ovoga, osnivač pokreta koji se zalaže za egoizam, individualna prava i odbacuje altruizam? Kako biste tada postupili?

Ajn Rend je osnivač škole u filozofiji koji se zove objektivizam. On se zalaže za egoizam, individualna prava i svakako ne priznaje altruizam. Zato je neobično čuti da neko ko pripada ovakvom pravcu mišljenja govori o ljubavi. A kada to čini, onda je to sigurno veoma zanimljivo.

Majk Valas je 1959. u intervjuu sa Ajn Rend iskoristio priliku da je pita nešto i o ljubavi. Evo šta mu je ona rekla.

Segment počinje sa Rendovom koja opisuje jedinstveni dogovor koji ima sa svojim suprugom, glumcem i umetnikom Frenkom Okonorom (Frank O’Connor). U to vreme je Okonor tek počinjao da studira slikanje, a Rendova je već bila priznata.  Valas je želeo da navede Rendovu da se „saplete“ o svoje reči budući da je bila žestok ptotivnik socijalne pomoći i finansijske zavisnosti od drugih ljudi.

„Da li vašeg supruga podržava država?“ pita je Valas.

„Naravno da ne“, odgovara Rend.

„Da li ga vi izdržavate?“

„Kada je to potrebno.“

„Da li vidite da se vaše pomaganje kosi sa stavovima koje zagovarate?“

Sa svojim odgovorom, Rend otkriva, možda zašto je prodala toliko knjiga.

„Ne, zato što sam sebično zaljubljena u njega. U mom je interesu da mu pružim pomoć ako mu zatreba. To ne zovem žrtvom jer imam sebično zadovoljstvo u tome.“

Lakše je razumeti opsesiju Rendove sa terminom „sebičnosti“ kao vrline ako uvidite da je ukjučila, pored termina egocentrizma, dobra dela koja nas čine srećnim. Vidite, ona nije pomagala svom mužu, ona je pomagala sebi da dobije muža koji ispunjava svoje ciljeve.

Izvor: Bizlife

Foto: Pixabay

Piše: A. M.