Ana Sokolović u trci za muzičku nagradu Kanade

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Privatna arhiva

Kompozitorka Ana Sokolović nominovana je za Juno, godišnju nagradu Kanade u oblasti klasične kompozicije. Reč je o priznanju koje je pandan Gremmy nagradi, a ona je u najuži izbor ušla sa svojim delom Golden Slumbers Kiss Your Eyes, objavljenim na albumu New World a izvodi ga Nacionalni orkestar Centra za umetnost pod dirigentskom palicom Aleksandra Šelija. Tema ovog albuma su migracije, inspirisane stvaralaštvom Antonjina Dvoržaka čija je Deveta simfonija takođe uvrštena na ovoj kompilaciji.

– Ovo delo sam komponovala za kontratenor i svojevrsni je dnevnik putovanja, koji opisuje različite zemlje i različita vremena. Imaginarne zemlje koje najčešće posećujemo u snovima pod jakim uticajem detinjstva. Kompozicija ima sedam stavova na različitim jezicima. Tačnije, koristila sam osam tekstova iz narodne poezije na šest jezika – francuski, engleski, italijanski, srpski, nemački i ladino. To su uspavanke, brojalice, ljubavne i paganske pesme – kaže za naš portal Ana Sokolović, čija je kompozicija dobila epitet grandiozna.

Ana je rođena u Beogradu. Studirala je kompoziciju na Univerzitetu u Novom Sadu a magistrirala na Univerzitetu Montreal, gde se danas bavi profesurom. Zbog brojnih nagrada, u Kanadi ima status ikone, a 2012. proglašena je „nacionalnim blagom„ Kvebeka. Njen repertoar obuhvata orkestralna, vokalna, kamerna, operska i pozorišna dela. Godine 2009. bila je jedna od tri kompozitora koji su osvojili prestižnu nagradu Nacionalnog centra za umetnost. Njena prva opera The Midnight Court je prva kanadska opera koja je ikada izvedena u čuvenom Covent Garden u Londonu. Za a capella operu Wedding (“Svadba”) za šest pevačica a koja se izvodi na srpskom jeziku, dobila je nagradu Dora Mavor Moore za izvanrednu novu muziku/operu. Ovih dana je objavila svoj novi monogramski CD Sirènes.

Pobednici nagrada Juno biće poznati 17. marta na svečanosti koja će se održati u Londonu, u provinciji Ontario.

Izvor: BIZLife

Foto: Privatna arhiva

Piše: Suzana Sudar