Atelje 212 ili Dom omladine: Kuda sledeće nedelje?

Ako ste se pitali kakav nam to kvalitetan kulturni sadržaj nudi Beograd na početku jeseni, BIZLife je odlučio da vam pomogne i predloži pet kulturnih događaja koje ne biste smeli da propustite sledeće nedelje.

1. DOT: Don’t touch the modelsdot_facebook

”Don’t touch the models” je nova vrsta konceptualnog mixa audio-vizuelnih umetnosti koja se bavi promocijom kako novih tako i dobro poznatih imena modne i muzičke scene.  U četvrtak, 8. decembra moći ćete da prisustvujete zanimljivom spoju photoshooting-a, modne piste, izložbe fotografija, live pripremi modela uz kvalitetan zvuk minimal-tek hausa, i to sve upakovano sa dozom dobrog ukusa i kreativne energije.

Dve devojke za mix pultom, veoma poznate beogradskoj klubskoj sceni, neki od najtraženijih makeup i hairspa artista u Beogradu, četiri nesvakidašnja modna dizajnera garderobe i obuće, i sve to uz podršku gradskih trendsetera, ovog puta u ulozi modela. Nađite ih na FEJSBUKU.

2. Atelje 212: Pijanipijani_youtubeprintscreen

Drama „Pijani“ u Ateljeu 212, u petak 9. decembra sa početkom od 20.00 časova.

Najnovija drama jednog od trenutno najizvođenijih ruskih i evropskih savremenih dramskih pisaca Ivana Viripaeva, „Pijani“, smeštena je negde na Zapadu, u nekom od današnjih velegrada, gde je 14 likova (bankari, menadžeri, dobrostojeći sloj savremenih tehnokrata i intelektualaca, plus jedna prostitutka), zbog različitih razloga i povoda, pijano. Međutim, to pijanstvo je samo maska, preko koje oni mogu da se osmele i kažu istine koje čak ni sami sebi ne smeju trezni da priznaju, istine koje otkrivaju koliko besmisleno, ništavno i podlo žive. U tom „kolektivnom monologu“ neki od njih ipak dolaze do saznanja, da na svetu postoji i nešto drugo, nešto zbog čega vredi živeti, a to su ljubav i nada.

„Pijani“ sadrže u sebi opomenu i poziv svima nama da se više ne bojimo i da se konačno prepustimo životu – da prestanemo da se plašimo da volimo, da opraštamo, da menjamo sebe i svet oko sebe. PIJANI su filozofska komedija o otkrivanju i samospoznaji.


3. Dom omladine Beograd: Merlinka festivalmerlinka_facebook

Od 8. do 14. decembra u Velikoj sali Doma omladine Beograda biće održan 8. filmski festival “Merlinka”, na kome će biti prikazano 57 filmova, među kojima devet domaćih.
Festival pod sloganom “Reci osam” otvoriće brazilski film “Ne zovi me sine”, nagrađivane rediteljke Ane Mujlaert, koji je osvojio nagradu “Teddy” za najbolji igrani filma na ovogodišnjem Berlinalu.

Program otvaranja biće inspirisan imidžom Olivera Mandića tokom 1980-ih godina, na kome će nastupati Tijana Dapčević, Dekadenca i Viva La Diva.
Iz programa Merlinka festivala organizatori izdvajaju komediju “Apsolutno fantastične” koja prati avanture Edine i Petsi iz istoimene britanske serije, zatim dokumentarac “Zauzmi pozu” o Madoninim igračima koji su je pratili tokom kontroverzne turneje “Blond Ambition”.

Na programu će biti i dokumentarac “Čekajući Bijonse” o avanturama grupe mladih koji mesec dana kampuju i čekaju da kupe karte za koncert Bijonse u Sao Paulu, francuski film “Teo i Hugo” koji je nagrađen na Berlinalu i Film Out festivalu u San Dijegu.

U nedelju, 11. decembra, biće organizovan maraton kratkog filma koji će trajati od 13 časova do ponoći. Merlinka festival dodeljuje nagrade za najbolji igrani i dokumentarni film LGBT tematike koji su prikazani na festivalima u Srbiji, a žiri čine: Dragan Jovićević, urednik kulture nedeljnik NIN, Zoran Janković, filmski kritičar, Đorđe Bajić, filmski kritičar i pisac, Jelena Vasiljević, aktivistkinja Labrisa i Lazara Marinković, novinarka.

Biće dodeljena i nagrada za najbolji kratki film prikazan na Merlinka festivalu, a odluku će doneti žiri u sastavu: Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije, Milena Bogavac, spisateljica i dramaturškinja i Kristina Kastelec, aktivistkinja organizacije “Da se zna”.
Program festivala može se pogledati na sajtu www.merlinka.com, a ulaznice se mogu naći na prodajnim mestima Eventima. Nađite ih na FEJSBUKU.

4. Polet: Beogradska beležnicapolet_facebook

 U petak 09. decembra, u 19h, održaće se promocija romana “Beogradska beležnica” Siniše Stojanovića, u izdanju norveško-srpske koprodukcijske kuće Kovačnica priča. Peta napisana knjiga ovog autora, dok roman prvenac, po prvi put predstaviće se javnosti u galeriji Polet, Cetinjska 15. O knjizi, pisanju i povodima za nastanak knjige govoriće Ivana Peško – urednica izdanja, Aleksandar Marković – autorov duhovni blizanac i Siniša Stojanović kao autorova senka. Nađi ih na FEJSBUKU.

5. Dom omladine Beograda: Paralelne vizijepar_facebook

Nakon prvog izdanja Festivala muzičkog filma – Paralelne vizije (10-16.9), Dom omladine Beograda, Paralel – Beogradski Festival Subkulture i distributerska kuća Visionary Thinking, na zadovoljstvo ljubitelja filma i muzike, u sredu, 7. decembra u Bioskopu DOB ponovo prikazuju dva najbolja ostvarenja sa ovog festivala. Muzički dokumentarac holivudske produkcije, Rokabili svet, sa našim Đorđem Stijepovićem, kao jednim od glavnih protagonista i prema interesovanju publike, najnoviji igrani biografski film o Nini Simon. Cena ulaznice: 250 dinara. Nađite ih na FEJSBUKU.

Izvor: BIZLife

Foto: Facebook

Piše: A. M.