Autorka knjige “Jedi, moli, voli” zapita se ova 4 pitanja pre nego što posluša bilo čiji savet

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Youtube/Printscreen

Svi vole priče o poznatim autorima i njihovim uspesima – Stivenu Kingu (Stephen King), Margaret Mičel (Margaret Mitchell), J.K. Rouling (J.K. Rowling). Svi su se oni suočili sa mnogobrojnim odbijanjima pre nego što su uspeli da naprave nešto značajno. Sreća je da su autori verovali sebi a ne izdavačima i ostalima, jer njihova značajna dela nikada ne bi ugledala svetlost dana.

Naravno, to ne znači da bi trebalo da verujete sebi i samo sebi. Ponekad ljudi nisu u pravu, ali često jesu, i to su nekada surove istine koje nam je teško da prihvatimo – bilo da vam kažu da ste suviše agresivni na poslu ili da ne radite dovoljno.

Pitanje je: Kako da znate da li vam neko daje dobar savet? Elizabet Gilbert, autorka bestselera „Jedi, moli, voli“ ima ideju. Sajt “Business Insider” prenosi koja četiri pitanja postavlja sebi kako bi odlučila da li da veruje nečijem mišljenju:

1. Da li verujem ukusu ove osobe i njenim sudovima?
2. Da li ova osoba razume šta pokušavam da napravim/uradim?
3. Da li ova osoba iskreno želi da uspem?
4. Da li je ova osoba sposobna da mi kaže istinu na saosećajan način?

Gilbert je prava osoba da podeli ovakve savete, jer je, kako kaže „godinama sakupljala mejlove odbijanja.“ Tako da je odlučila da pažljivo bira ko će moći da čita ono što ona napiše. I to može da se primeni i na privatni život.

Izvor: BIZLife

Foto: Youtube/Printscreen

Piše: N.V.