Beograd je bogatiji za Muzej iluzija (VIDEO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: YouTube screenshot

U Beogradu je danas otvoren Muzej iluzija sa više od 70 eksponata, šesti te vrste u svetu, nakon Zagreba, Zadra, Ljubljane, Beča i Omana. Fascinantni svet iluzija, koji ovaj muzej pruža, osmišljen je kako bi poljuljao poverenje u čula posetilaca i namenjen je svim generacijama, od najmlađih do najstarijih sugrađana uz mnoštvo didaktičkih igri, slagalica i mozgalica.

Deci će biti najzanimljviji „vorteks tunel“ sa rotirajućim cilindrom kroz koji se roditelji retko usuđuju da prođu, jer se unutra poremeti ravnoteža.

Tinejdžerima je  najprivlačnija soba sa ogledalima koja je idealna za selfije zahvaljujući različitim oblicima i ćoškovima reflektovanja, a najstariji vole da rešavaju mozgalice.

Novost u beogradskom Muzeju iluzija je stolica koja pokazuje koliko je zapravo neverovatna percepcija veličine osobe koju gledamo, zavisno o kontekstu koji nam sugerišu predmeti oko nje, pa se tako osoba koja je na stolici čini izuzetno malom u poređenju na druge ljude u prostoriji.

Mnoge će u detinjstvo vratiti kaleidoskop čije zaigrane uzorke, umesto šarenih papirića i perli, čine sami posetioci.

Tu je i kriva soba, zainteresovan posetilac može videti kako izgleda igrati karte sam sa sobom zahvaljujući iluziji koju stvaraju ogledala, deca se rado zaustavljaju kod beskonačnog ogledala, a mogu i da vide kako je to biti viši od roditelja.

Termalni gril je najstarija iluzija i potiče još iz 19. veka kada je utvrđeno da je rezultat miksa hladnog i toplog zapravo žarenje.

Ono što srpski muzej razlikuje od sličnih u svetu jeste, prema rečima Dejane Dimov, to što je dozvoljeno smejanje, skakanje, zabava i fotografisanje, što je čak i poželjno jer neke iluzije dobijaju pun smisao tek kada se ovekoveče fotoaparatom kao što je slučaj sa obrnutom sobom.

Ulaznice za Muzej iluzija, koji se nalazi u Nušićevoj 11, koštaju 600 dinara za odrasle, 400 dinara za decu i 1.500 dinara za celu porodicu, a radno vreme je od 9 do 22 sata svakog dana.

U planu je otvaranje Muzeja iluzija i u Kuala Lumpuru, Njujorku, Berlinu i Atini.

Izvor: RTS/agencije

Foto: YouTube screenshot