Bez čega sve ne može NOVOGODIŠNJA TRPEZA

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay/Baileys

Nova godina označava prelazak iz jedne godine u drugu i slavlja se razlikuju u zavisnosti od kultura. Praznici predstavljaju doba posebnog raspoloženja, doba kada vlada euforija, toplina i prijateljstvo, kada su svi srećni i tu sreću dele sa drugima. Budući da se proslavlja u krugu porodice i prijatelja, nezaobilazna je novogodišnja trpeza.

Uglavnom se prvo pomisli na hranu. Na novogodišnjoj večeri se nalaze različiti specijaliteti u zavisnosti od kulture, jer svaki kraj ima svoje tradicionalne recepte.

Međutim, postoji nešto što je univerzalno za sve kulture i tradicije i bez čega nijedna novogodišnja trpeza ne može da se zamisli. To je Baileys!


Baileys je odličan uz samo nekoliko kockica leda, ali je isto tako vrlo pogodan za eksperimentisanje. Već smo ušli u decembar a samim tim i u praznično raspoloženje. Naravno, uvek postoje ljudi koji vole klasiku. Ali kada ovo piće pruža toliko mogućnosti, zašto ne pustiti mašti na volju.

Baileys može da se pije čist, ali može vrlo lepo da se kombinuje i sa kafama, keksićima, čokoladom, maskarpone sirom i otvara potpuno nova vrata vašim čulima. Iznenadite prijatelje i porodicu najrazličitijim kombinacijama. Ovo su samo neki od predloga:

Kafa i Baileys. Zašto da ne?

Kada je hladno napolju, unutra je prava atmosfera za uživanje. Poslužite uz kašiku sladoleda, maršmelou i malo Baileys-a.


 

 

Kojim mini slatkišem biste se prvo častili?

BAILEYS CAKE POPS


375g izmvrljenog suvog kolača ili torte

50ml Baileys likera

75g putera

150g šećera za glazuru

250g otopljene bele čokolade

Izmrviti kolač, preliti Baileys likerom i ostaviti da se natopi. Dobro umutite puter i šećer da postane lagan i vazdušast. Spojite obe smese i napravite male kuglice. Ubodite štapić u svaku kuglicu i ohladite ih frižideru najmanje 1h dok se ne stvrdnu dobro. Ohlađene, umočite ih u otopljenu čokoladu i dekorišite šarenim mrvicama. Kada se sve ohladi – uživajte u dezertu 😊.

BAILEYS CAKE SHAKE


150g izmvrljenog suvog kolača ili torte

6 kašika sladoleda od čokolade ili ukusa po želji

100ml Baileys likera

150ml mleka

2 kašike mlevene espreso kafe

75ml slatke pavlake

Izmrvite kolač, odvojite malo za dekoraciju, a ostatak stavite u blender. Dodajte sladoled, Baileys, espreso i mleko. Umutite dok se ne sjedini. Sipajte u velike čaše, dekorišite preostalim mrvicama kolača, umućenom slatkom pavlakom i malo espreso kafe.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay/Baileys