Bil Gejts: Zašto volim meditaciju?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Youtube

Bil Gejts na svom blogu Gates Notes često deli svoje misli, dostignuća, životne lekcije i preporučuje knjige koje su njemu privukle pažnju. Ovog puta sa čitaocima je podelio još jednu „mudrost života“ – meditiranje.

Kaže da je prestao da sluša muziku i da gleda televiziju još u dvadesetim godinama. Iako zvuči ekstremno, tada je smatrao da će mu to odvući pažnju od misli o softveru. Ta „restrikcija“ je trajala oko pet godina. Sada je veliki fan televizijskih serija poput „Narkosa“ i sluša U2 i Bitlse.

U vreme kada je izbegavao muziku i televiziju u nadi da će održati fokus, znao je da mnogi ljudi praktikuju meditaciju kako bi dostigli svoje ciljeve. Ali on tada nije bio zainteresovan. Meditaciju je smatrao „luckastom“, povezivao je nekako sa reinkarnacijom i prosto nije verovao u to.

Međutim, kaže da u poslednje vreme mnogo bolje shvata meditaciju. Nije ekspert, ali uspeva da meditira dva do tri puta nedeljno po 10 minuta. Sada posmatra meditaciju kao vežbu za um, i kaže da je to isto kao i vežbati redovno svoje mišiće zarad sporta. Za njega meditacija ne predstavlja nikakvu vezu sa verom ili misticizmom. Radi se o tome da on izdvoji nekoliko minuta od svog dana trudeći se da obrati pažnju na svoje misli i da se na kratko distancira od njih.

Nije siguran kako bi mu meditacija pomogla u dvadesetim godinama, jer je tada bio maksimalno fokusiran na softver. Međutim, sada kada je oženjen, ima troje dece i mnoštvo profesionalaca u svojoj kompaniji, meditacija mu odlično pomaže da održi svoj fokus. Takođe mu je pomogla i da malo „uspori“.

Na svom sajtu preporučuje knjigu „Vodič za meditaciju uma“ (The Headspace Guide to Meditation and Mindfulness), koju možete naručiti onlajn. Knjiga mu se toliko dopala da je kontaktirao njenog autora Endija (Andy Puddicombe), koji je zatim proveo neko vreme sa Gejtsovom porodicom i podučavao ih je.

Izvor: BIZLife/GatesNotes

Foto: Youtube