Činjenice o zdravlju i telu koje su kompletna LAŽ

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Šargarepe vam daju „noćni vid“, plivanje nakon jela izaziva grčeve. Treba da pijete osam čaša vode dnevno. Organska hrana je hranjivija i oslobođena pesticida. Ne, ne i ne. Ko nije delio ove i druge misli o zdravlju i ljudskom telu, da bi se kasnije osramotio kada sazna da su te informacije netačne ili prosto pogrešne? Vreme je da se stavi tačka na ove mitove koji se prenose sa kolena na koleno. Kako bismo pokušali da rešimo ove mitove i ispravimo nekoliko najpopularnijih „činjenica“ o zdravlju izdvojili smo neke od najčešćih zabluda oko uticaja određenih namirnica na čovekovo zdravlje.

MIT: Mleko je dobro za telo!

mleko, pixabayOvo je neverovatno uspešan marketinški rezultat koji je učinio da mleku pridajemo magična svojstva. Često možemo čuti da odrasli ljudi treba da piju tri čaše mleka dnevno kako bi uneli dovoljne količine kalcijuma i vitamina D. Međutim, istraživanja su pokazala da ne postoji veza između unošenja više mleka (ili kalcijuma i vitamina D) i jačanja kostiju.

MIT: Organska hrana je bez pesticida i hranjivija

voće, pixabayOrganska hrana nije oslobođena pesticida i nije nužno bolja za vas. Poljoprivrednici koji uzgajaju organske proizvode koriste hemikalije koje imaju prirodno poreklo – a u nekim slučajevima one su zapravo gore po okoliš od bilo koje sintetičke zamene. Konzumiranje organske hrane, takođe, ne donosi nikakve nutritivne pogodosti u odnosu na neorgansku hranu.

MIT: Ako podignete hranu u roku od 5 sekunde nakon što ste je ispustili ona je bezbedna

sat, pixabayJedna od najgorih stvari koja vam se može desiti je da vam na pod padne nešto što ste želeli da pojedete. Ali, ako ga podignete u roku od 5 sekundi to je ok, je l tako? Pravilo pet sekundi nije istinito jer bakterije mogu da zaraze hranu u roku od pet milisekundi. Testovi su pokazali da vlažna hrana privlači više bakterija, ali da ne postoji „sigurno vreme“ u kojem biste mogli da je podignete sa poda i pojedete. Bezbednost zavisi od nivoa čistoće podloge na kojoj vam je ispala hrana.

MIT: Konzumacija čokolade stvara akne

tamna-cokolada_mrviceNetačno. Tokom jednog meseca naučnici su davali ljudima čokoladice koje su sadržavale 10 puta više količine čokolade i istu količinu čokoladica koje su bile „lažne“.  Kada su prebrojali „pre“ i „posle“ bubuljice nakon svakog režima ishrane nije postojala razlika između dve grupe. Ni čokolada, ni masnoća nisu imali uticaj na pojavu akni.

MIT: Sladoled će pogoršati vašu pregladu

sladoledAko ste u kući i bolesni, treba da uzmete sladoled. Ideja da mlečni proizvodi povećavaju stvaranje sluzi je netačna,  tvrde lekari sa klinike Mejo i dodaj da uaravo zamrznuti mlečni proizvodi ublažavaju bolno grlo.

MIT: Himen je „prevlaka“ koja blokira vaginu


via GIPHY

Netačno.  Momci, himen je tanka membrana koja samo delimično blokira vaginalno otvaranje. I to samo u slučaju da je žena rođena sa njim. Takođe, mnoge aktivnosti, osim seksa, mogu razvući ili oštetiti himen, ulljučujući vežbanje ili upotrebu tampona.

MIT: Kosa i nokti nastavljaju da rastu nakon smrtu

osmeh.jpgKosa i nokti ne nastavljaju da rastu kada neko umre. Umesto toga, koža se suši i smanjuje davajuči utisak daljeg rasta kose.

MIT: Jogurt će poboljšati vaš probavni sistem

jogurtJogurt se često uvrštava u namirnice koje pomažu varenju i mršavljenju zbog probiotika – ideja da će „dobre bakterije“ iz jogurta poboljšati našu probavu. Bakterije su povezane sa našim metabolizmom i rastom gojaznosti između ostalih stvari, tako da je ovo povezivanje logično. Međutim, mi još uvek ne razumemo kako milioni bakterija „rade zajedno“, a kamoli kada se jogurt doda.

Izvor: BIZLife, Business Insider

Foto: Pixabay

Piše: A. M.

Komentari 2

  1. Nexus

    Ne mogu da verujem da nam se provlaci GMO propaganda u bilo kojim tekstovima. Nema sile da me uveri da je moifikovana, dakle vestacka, hrana bolja od prirodne.

    • Vlada

      A gde se pominje GMP hrana?