Čudesna žena: Magija veća od filmskog platna

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Youtube/Printscreen/Pixabay

Po holivudskom kalendaru, leto je tradicionalno rezervisano za blokbastere, akcione ili filmove sa super-herojima, koji producentskim kućama pune kasu za manje komercijalne (i, pretpostavlja se, dramski kvalitetnije) projekte. Čini se da je ono što se dogodilo ovog leta uspelo da iznenadi i najbolje poznavaoce filmske industrije: jedan film uspeo je u sebi da spoji akciju, strip-junake, sasvim korektnu priču, obori rekorde u zaradi i gledanosti i konačno „iznedri“ pravu super-heroinu, Čudesnu ženu (Wonder Woman).

Iako još od sedamdesetih godina, „fabrika snova“ proizvodi snažne i nezavisne ženske likove („Čarlijevi anđeli“, Princeza Leja, Žena-mačka, Lara Kroft, Beatris Kido iz „Kil Bil“-a, da nabrojimo samo neke…) najveće kritike na račun diskriminacije žena bile su bazirane upravo na tome da one, uglavnom, imaju sporedne uloge ili se, pak, aludira na njihovu seksualnost (ovde je „Kil Bil“ zaista izuzetak, ali je to više do samog Kventina Tarantina koji ne preza od toga da „svoje“ žene stavi u uloge najsurovijih ubica ali i boraca za pravdu, ne igrajući na kartu lepote). Verovatno je i to jedan od razloga zašto je snimanje prvog filma o Čudesnoj ženi, liku iz tročlanog panteona DC Komiksa, uz Betmena i Supermena, prošlo relativno ispod radara medija. Znalo se da će glavnu ulogu tumačiti nekadašnja Mis Izraela, glumica iz serijala „Paklene ulice“ (Fast and Furious) kao i to da će radnja, delom, objašnjavati kako je amazonska princeza postala super-junakinja modernog doba: i to je bilo to. Uz drastično manje pompe i reklame, u poređanju, recimo, sa prethodnim projektom „Betmen protiv Supermena“ o kom su novinari i društvene mreže brujali mesecima pre premijere. Međutim, bilo je potrebno nešto više od dva sata da se ova slika u potpunosti promeni. Producenti filma, „Vorner braders“, marketinški mudro, organizovali su pretpremijernu projekciju samo za ženske filmske kritičare i influensere, uz klauzulu da ne odaju nijednu informaciju o samoj radnji filma. Nakon gledanja, Internet je – doslovno – eksplodirao. Tviter i Fejsbuk su bili preplavljenima komentarima i utiscima žena koje su, uz buru emocije, tvrdile da je Čudesna žena prekretnica za rodnu ravnopravnost, gotovo u rangu sa Rozom Luksemburg.

wonder-woman-533663_640

I, preko noći, svet je saznao sve o ovom filmu: da je glavna glumica, Gal Gadot, uspela da spoji odvažnost, hrabrost, plemenitost i naivnost i dočara jedan sasvim realističan lik u nerealnim okolnostima; da je film režirala Peti Dženkins kojoj je ovo, zapravo, tek drugi veliki projekat u karijeri (prethodno je radila film „Čudovište“ za ulogu u kom je Šarliz Teron dobila Oskara); da jednu od malih ali važnih uloga igra i Robin Rajt, trenutno zvezda jedne od najpopularnih TV serija u svetu „Kuća od karata“… A „upravo sam odgledala nešto o čemu sam maštala od kada sam bila mala devojčica“, „zrak svetlosti koji je filmskom univerzumu bio neophodan“, „srce i ljudskost za kojim je DC vapio godinama“ – bili su samo neki od tvitova. Nije prošlo mnogo a u ovo se uverio čitav svet, nakon spektakularne premijere u Los Anđelesu (na čijem crvenom tepihu je glavnoj glumici, Gal Gadot, društvo pravila Linda Karter, zvezda serije „Čudesna žena“ koja se emitovala krajem sedamdesetih).

Gal Gadot, bivšoj „misici“ koja je dve godine provela u izraelskoj vojsci, pošlo je za rukom da stvori potpuno jedinstven lik, koji veliča najlepše osobine koje se tradicionalno pripisuju ženama: saosećanje i „majčinski“ zaštitnički odnos. Njeno glavno oružje nisu ni umeće mačevanja, ni ratničke veštine, ni čuveno „laso istine“ ni neprobojni štitnici za ruke – njeno najjače oružje su empatija i vera u čovečanstvo.

Naravno, misija Holivuda nije da prosvetljuje već da zarađuje. Ali ukoliko je to kroz priču koja zapravo ima dubinu i toplinu, kakvu ima „Čudesna žena“ onda im možda možemo progledati kroz prste.

Izvor: BIZLife magazin

Foto: Youtube/Printscreen/Pixabay

Piše: Zoja Vukšić