Da li biste avionom putovali “kao kauboj”? (VIDEO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: youtube

Putnici bi uskoro, baš kao i u avionu mogli da se osečaju kao “kauboji” u avionima, ukoliko se ostvare želje aviokompanija, koje planiraju da za kraće linije otkupe sedišta italijanskog proizvođača “Aviointeriors”.

Na ovim sedištima bi putnici i dalje sedeli, ali poput kauboja na konjima ili kao da voze bicikl. Američka aviacija je već odobrila ovakva sedišta uz obrazloženje da “kauboji mogu da u takvom položaju jašu satima”. Pošto su ova sedišta upola lakša od standardnih u ekonomskoj klasi, mnoge aviokompanije ozbiljno razmatraju ovu ideju.

Putnici bi, dakle, bili naslonjeni u polu-uspravljenom položaju, između bi se držali za šipku, ne bi mogli da pomeraju naslon iz sedišta ispred u krilo, a noge bi mogli da isprave. To znači da bi u avionu moglo da bude i do 50 putnika više, što bi aviokompanijama obezbedilo 20 odsto veći profit, pa bi i karte bile jeftinije za 40 odsto.

Ovakva sedišta su već predstavljena ove godine na EKSPO-u u Hamburgu i nisu se dopala krupnijim ljudima.

Ideja o mestima za stajanje u avionu rođena je još pre dve decenije, a glasno je predložena u “Erbasu” pre 15 godina. Majklu O’liriju, šefu “Rajanera”, ova ideja se mnogo dopala i odlučio je da ugradi 15 redova “vertikalnih sedišta” i ukloni dva toaleta. Međutim, ovakva sedišta još nije odobrila Evropska agencija za bezbednost saobraćaja, jer nije rešen problem evakuacije.

Izvor: Večernje novosti, BIZlife

Foto: youtube