Da li će se način ispijanja koktela promeniti zbog ekologije?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Kada se u restoranima razmišlja o plastičnim slamkama, razgovor se uvek svodi na to koje boje, koje veličine i koliko ih treba nabaviti, međutim, situacija se sada menja.

Zbog ekoloških posledica, ugostitelji sada moraju da razmisle da li plastične slamke uopšte treba da budu u njihovoj ponudi i čime bi mogli da ih zamene.

Kako piše Forbes, u Sjedinjenim Američkim Državama ali i mnogo šire, plastične slamke postaju „goruće pitanje“ kao opasan izvor zagađenja mora. Pitanje slično onom o plastičnim kesama za kupovinu, koje je rezultiralo zabranom i naknadama koje se nameću za njihovo korišćenje.

Stav ekologa u vezi sa korišćenjem plastičnih slamčica je jednostavan – one dolaze u okean gde povređuju ribe i nanose štetu vodenom svetu. Volonteri organizacije „Trash Free Seas Program“, koja se bavi zaštitom okeana, su u akciji čišćenja obala, za jedan dan prikupili tri miliona slamčica širom sveta.

Industrija plastike smatra da društvo treba više da učini po pitanju recikliranja plastičnih slamčica, jer smatraju da njihova zabrana neće rešiti opasnosti po morska stvorenja.

Bez obzira na to, postoji sve veći pokret koji se zalaže za zabranu plastičnih slamčica, sa obe strane Atlantika.

U Njujorku su prošle nedelje predstavljene mere zabrane pastičnih slamčica u mestima gde se služi hrana i piće, prema kojima se ugostiteljima daje dve godine da pronađu alternative za slamčice, ili će biti kažnjeni sa 100 dolara za svako njihovo korišćenje.

U nekim restoranima „nema čekanja“, pa  je tako jedna od zamena već pronađena, i to u vidu slamčica od biorazgradivog papira. Drugi i ne traže zamenu, čak ni kada mušterije traže slamke, ne dobiju ih, uz argument da su izbačene iz upotrebe zbog ekoloških posledica.

Za odluku o zabrani plastičnih kesa bilo je potrebno skoro deceniju od kada je pokrenuto to pitanje u SAD, a prognoze su da bi zabrana plastičnih slamčica mogla biti uspostavljena mnogo brže, u zavisnosti od reakcije ugostitelja.

U međuvremenu, ako već volite da ih koristite, razmislite o mogućnosti da ih koristite iznova i iznova tako što ćete ih prati.

Izvor: Forbes

Foto: Pixabay