Da li je ovo Barbika koju smo oduvek čekali?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Screenshot/IG

Tokom godina fabrika igračaka Matel, najpoznatija po čuvenoj Barbiki, pravila je nove verzije ove ženske figure u želji da se prilagodi realnijim društvenim standardima. Zato su počele da se pojavljuju barbike druge boje kože, druge boje kose, različite građe itd.

Ranije ove godine se timu raznovrsnih Barbika pridružila lutka sa kožnim oboljenjem vitiligom i lutka bez kose. Ovim korakom industrija igračaka napravila je značajan potez u otklanjanju stereotipa prema manjinama i različitim grupama ljudi.

S obzirom na to da je period pandemije koji polako ostaje iza nas obeležio i uticao na sve segmente naših života, može se reći da nije preskočio ni industriju igračaka i čuvenu Barbiku.

„Karantinska Barbika” koju je napravila Tania Rouz oslikala je realni prikaz žene u periodu koronavirusa. Njene lutke nisu na prodaju.

Ona je napravila verziju Barbike prekrivene brašnom dok mesi hleb, sa sastojcima pored nje. Takođe, napravila je i izdanje Barbike koja se bavi raznoraznim aktivnostima, od sviranja gitare do pletenja.

Posebno zanimljiv je bio set sa Barbikom i Kenom u svađi kojima je očajnički potrebno savetovanje ali i Barbiku u epizodi „kućni salon lepote”


Rouz je čak uključila i Barbike koje se nalaze na prvoj liniji odbrane od korone, od medicinskih profesionalaca do sanitarnih radnika.

Ona je započela da stvara sopstvene modele modifikovanih Barbika i da ih deli onlajn 2019. godine pod nazivom „Barbika postaje stvarna”

Nakon što je sama imala problema sa sopstvenim telom posle manekenske karijere, Rouz je želela da njene ćerke imaju realne igračke za igranje.

„Nisam želela da moje ćerke odrastaju misleći da se njihova vrednost zasniva na izgledu i da moraju izgledati poput plavokosih i plavookih Barbika”, rekla je Rouz.

Izvor: BIZlife

Foto: Screenshot/IG