Da li je svet spreman za samovozeće automobile?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Automobili bez vozača mogli bi da se u potpunosti koriste na britanskim cestama od 2021. godine, saopštila je  britanska vlada.

Vlada procenjuje da će do 2035. industrija autonomnih automobila  u Velikoj Britaniji vrediti 52 milijarde funti, piše CNN, a prenosi SEEbiz. Međutim, potpuna integracija ovih tehnologija u svakodnevni život Britanaca zahtevaće izmene postojećih propisa i zakonodavstva.

Velika Britanija jako je posvećena tehnološkom napretku. Očekuje se da će se u budžet uključiti sredstva za istraživanje AI i 5G tehnologije koje će biti od velikog značaja za neometano kretanje samovozećih automobila na državnim putevima.

Ovi napori deo su glavnog cilja Britanije za prelazak na obnovljive izvore energije.Širom svieta, zemlje se obavezuju na slične promene dok drastični utiecaj fosilnih goriva na okolinu i klimatske promene, kao i finansijska ušteda  postaju sve istaknutiji.

Britanija nije sama kad je u pitanju prihvatanje autonomnih vozila. Kanada je već počela testiranje automobila bez vozača na svojim ulicama, a očekuje se da će Toyota početi testiranje svog ranga samovozećih vozila već iduće godine.

Sa ovakvim trendovima izvesno je da će samovozeći automobili u narednom godinama biti sve više prihvaćeni na globalnom nivou.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay