Čak i „opušteni petak“ ima svoja pravila

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Ne znamo da li vaše kompanije to praktikuju, ali sigurno ste čuli za Casual friday. Dan kada se „ruši“ dress code i uživa u nekom opuštenijem izdanju.

Posle crnog ponedeljka koji je označio opšti slom svetske ekonomije krajem 20. veka, poslodavci širom sveta, su ustanovili poseban kod oblačenja za poslednji dan radne nedelje, poznat kao opušteni petak. Ovakva praksa je u svojoj prvobitnoj verziji bila olakšica budžetima zaposlenih, jer nije podrazumevala obavezno trodelno odelo, takođe je služila kao način da se podigne radni moral i nivo prisnosti između zaposlenih.

Međutim kao i mnoga druga poslovna pravila, pojam opuštenog petka uveli su  muškarci za druge muškarce. Tako je dan koji je trebalo da prestavlja prestanak diktature savršeno ispeglanih odela, izglancanih cipela i gušećih kravata postao dan polo majica i kaki pantalona. Sa druge strane, za žene, ovaj dan je označio početak tiranije prevelikog izbora odeće i nedefinisane granice izeđu onoga što jeste i onoga što nije prihvatiljivo.

Savet koji kruži poslovnim svetom kada je u pitanju odabir poslovne garderobe je: ‘obratite pažnju na ono što vaš šef nosi’. Zašto ovaj savet nije nimalo koristan za žene? U Srbiji procenat žena na funkcijama u važnim državnim institucijama znatno manji od muškaraca, pa čiji stil one da prate?

Dakle, ako se odlučite za farmerke, koji kroj, a koja boja su adekvatni za opušteni petak? Kako da ne propustite nijedno unapređenje zbog neprofesionalnog oblačenja, ali kako da i dalje izgledate pristupačno i opušteno? Lea Goldman, urednica časopisa Marie Claire, rešave ove, kao i mnoge druge nedoumice koje žene širom sveta imaju vezano  za opušteni petak sa šest jednostavnih pravila. Ona predlaže:

1. Odlučite se za modne komade koji su adekvatni, kako za ponedeljak, tako i za petak.

2. Nosite štikle, ali ne vrtoglave potpetice.

3. Izbegavajte haljine bez rukava.

4. Gravitirajte prema tamnom džinsu.

5. Sačuvajte napadne boje za vikend.

6. Ako vam se vaša garderoba čini suviše dosadnom, stavite zanimljiv nakit!

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay