Da li znate koja je prva pesma koju je napisala Mira Alečković?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Youtube screenshot

„Leti mala jedrilica

kao bela morska ptica

u njojzi je uvek mir

 

tužno more tiho žubori

na Jadranu jedna barka

plovi po vodi.“

Ovo je prva pesma koju je napisala Mira Alečković. Definicija umetnosti nije uvek transparentna i konačna. Umetnost dolazi u različitim oblicima.

Danas se sećamo čuvene srpske pesnikinje Mire Alečković, koja je svojim rečima i delima ostavila dubok trag na srpskoj književnoj sceni. Prošlo je tačno 10 godina od kada nas je napustila, a njeni stihovi nisu zaboravljeni. Ako ste pak neke i zaboravili, sigurno se sećate pesme „Jugoslavijo“, na muziku Nikole Hercigonje, koja je bila poznata kao „Svečana pesma“.

Mira Alečković je rođena 1924. godine u Novom Sadu. Prvu zbirku pesama „Zvezdane balade“ izdaje 1946. godine, odmah nakon rata. Stvaralački opus Mire Alečković broji preko 50 knjiga za decu i odrasle. Kao jedna od najplodnijih i najaktivnijih književnica bila je i urednica dečjih i omladinskih časopisa „Zmaj“, „Pionir“, „Poletarac“.

Njena bliska prijateljica Desanka Maksimović rekla je o njenoj poeziji: „I to se zove prava poezija, ona uvek postaje svojina i našeg sna i naše stvarnosti . Neće poezija Mire Alečković osvetljavati samo vaše snove, ona će vas voditi kroz život.“

Za vreme rata Mira Alečković je mnogo naučila, često navodeći kasnije da je život najbolja knjiga. Pored njenog književnog stvaralaštva imamo još mnogo razloga da joj se i danas divimo. Iskusila je zatvor, batine i rat, a pesmom i pesnicama se borila protiv istog. Bacala je kamenice na kukasti krst koji je stajao na zgradi češke ambasade i u okršajima je izgubila mnogo drugova i drugarica. Potresena tim prizorima, napisala je pesmu: „Sveli su mladi ljiljani“.

Danas se pitamo da li neko može njeno mesto da popuni? I čije bi reči imale takvu ljubav, toplinu i dušu?

Mira Alečković je preminula pre tačno deset godina, 27. februara 2008. godine. Sahranjena je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju uz sve vojne počasti, dok je glumica Rada Đuričin čitala stihove njene pesme „Poruka jedne senke“.

Izvor: BIZLife

Foto: Youtube screenshot

Piše: M. Puljecović

Komentari 1

  1. muzičar

    Šteta što ova pesma nije naša himna.