Da li znate šta je bušido kodeks?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Piše: Dijana Carić, autor knjige ‘Umetnost pregovaranja’

Japanski sistem školovanja je poznat po tome što nema ocenjivanja u prvih nekoliko godina, jer se prednost daje karakteru nad znanjem, a jedan od najvažnijih školskih predmeta se zove „Moralne vrednosti“. Zato i nije slučajno što je upravo japanski školski sistem proglašen za jedan od najboljih na svetu.

Takođe, japanska kultura je poznata po brojnim specifičnim konceptima, među kojima je „kaizen“- filozofija kontinuiranog poboljšanja, ali i „bušido“ – kodeks ponašanja samuraja koji je star nekoliko vekova.

Sama reč bušido u prevodu znači ratnik („buši“) i put („do“), što predstavlja put kojim ratnik treba da ide odnosno put koji treba da sledi.

Iako se bušido principi i danas primenjuju pre svega u borilačkim veštinama,  radi se o moralnim načelima i životnoj filozofiji koji se mogu primeniti na sve aspekte života. Ovim principi ne nalaze primenu samo u sportu već i u svakodnevnom privatnom i poslovnom životu. Naime, bušido kodeks obuhvata  sedam vrlina koje su ratnici morali posedovati. Te vrline su: pravednost, hrabrost, milosrđe prema ljudskom rodu (saosećanje), iskrenost (čestitost), čast, vernost (lojalnost). To podrazumeva i ljubav, vernost, umerenost, strpljenje, skromnost, izdržljivost i uljudnost. Oni vitezovi koji su posedovali sve vrline smatrani su vitezovima najvišeg reda odnosno ranga.

Međutim, danas su sve češći slučajevi „poslovnih vitezova“ koji su rang zamenili sa ringom, a nivo po vrlini  sa kategorijom po „težini“.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay