Deca koja krše pravila NAJVIŠE ZARAĐUJU kad odrastu, evo i zašto

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Ako biste morali da predvidite tip učenika šestog razreda koji će ostvarivati najveću zaradu kao odrasla osoba, koje bi to dete bilo?

Prema 40-godišnjem istraživanju objavljenom u časopisu „Developmental  Psychology“, deca koja su prkosna i krše pravila bila bi vaš najbolji izbor. Iznenađujuće, zar ne?

Istraživanje  dvanaestogodišnjaka koji pohađaju šesti razred osnovne škole započeto je 1968. godine, a pratio se uticaj njihove inteligencije, karakteristika, ponašanja i socioekonomski status njihovih roditelja. Potom su te iste učenike posmatrali sledećih 40 godina, kako bi došli do zaključka. Nije bilo iznenađujuće da su deca koju su profesori opisali kao „radišne“ većinom imala prestižne poslove. Međutim, oni nisu bili ti koji su i zarađivali najviše, piše Poslovni puls.

Najveće prihode imala su „nestašna“ deca, odnosno deca koja su kršila pravila i suprotstavljala se autoritetu roditelja. Prema autorima istraživanja, jedan od razloga zbog kojeg su 12-godišnjaci koji su bili skloni kršenju pravila zarađivali više kao odrasle osobe je taj što se nisu bojali da pregovaraju za višu platu ili povišicu. Kao još jedan od razloga navode i to što su takva deca više cenila konkurenciju, odnosno nisu brinuli toliko o napretku drugih koliko o svom ličnom napretku.

Izvor: Poslovni puls

Foto: Pixabay

Komentari 3

 1. Milan

  Sjajno. Znaci nagradjeni su oni koji su bili losi djaci, oni koji su pravili nered, oni koji su maltretirali druge. Za sav trud koji uloze ovi dobri u ponasanje i ucenje koje se od njih ocekuje, na kraju ne dobiju nista.

 2. Vladimir

  Milane, nagrađeni su oni čiji mozak nije predodredjen da budu robovi.

  • Mila

   Upravo tako…