Denis Macujev, najbolji pijanista sveta na „Boljšoj“ festivalu, uz podršku „Gasprom njefta“

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: NIS promo

Na trećoj večeri festivala „Boljšoj“, koncert je održao Denis Macujev, jedan od najboljih pijanista današnjice. Publika je imala prilike da uživa u zvucima Rahmanjinovljevog koncerta za klavir i orkestar u ce-molu, i Geršvinovom „Rapsodijom u plavom“, u pratnji Simfonijskog orkestra Boljšoj, pod dirigentskom palicom maestra Ivana Josipa Skendera. Festival se šestu godinu zaredom održava uz podršku kompanije „Gasprom njeft“.

Nakon nastupa čuvenog Macujeva, koji je oduševio publiku i mlade talentovane muzičare koji učestvuju u takmičarskom delu festivala, na četvrtom i poslednjem danu „Boljšoj“ festivala, nastupiće violinisti Julijan Rahlin i Roman Simović. Julijan Rahlin je jedan od najpoštovanijih violinista današnjice, ali i svestrani muzičar i dirigent. Julijan Rahlin nastupiće sa sekstetom oformljenim specijalno za festival Boljšoj koji čine Roman Simović, Sara Mekelrejvi, Milena Simović, Boris Andrijanov i Dragan Đorđević.

Posle nastupa u okviru seksteta, Roman Simović, jedan od najboljih violinista svoje generacije i koncertmajstor čuvenog Londonskog simfonijskog orkestra, izvešće „Muzičke ilustracije“ Sviridova i Koncert za violinu i orkestar, ce mol, Johanesa Bramsa.

Ujedno, poslednje festivalske večeri biće proglašeni pobednici takmičarskog dela Boljšoj festivala, koji su se nadmetali u dve starosne kategorije od 13 – 17 godina i 18 – 25 godina, a dolaze iz Srbije, Republike Srpske i Ruske Federacije. Najboljima će biti uručene glavne nagrade festivala – zlatna, srebrna i bronzana matrjoška.

Cilj Boljšoj festivala, koji od osnivanja podržava ruska kompanija „Gasprom njeft“, jeste promocija mladih talenata iz muzičkih škola i akademija iz Srbije, Republike Srpske i Rusije.  Pored toga, kompanija „Gasprom njeft“ na ovaj način nastoji da pruži podršku jačanju prijateljskih veza Srbije i Rusije.

Izvor: BIZLife

Foto: NIS promo