Direktorka učenicima: 100 dolara ako izdržite jedan dan bez telefona

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Direktorka jedne škole u Vašingtonu odlučila je da smanji sve prisutniju zavisnost od mobilnih telefona na zanimljiv način – ponudila je 100 dolara svim učenicima sedmog i osmog razreda u svojoj školi (reč je o oko 160 dece) koji izdrže da tokom leta svakog utorka budu totalno offline i “slobodni” od ekrana.

Ideja je da učenici do početka nove školske godine svakog utorka iz svog života isključe telefone, tablete, računare, video i televizore, što znači da će jedan dan nedeljno imati sa sasvim drugačije aktivnosti – odlaske u prirodu, čitanje, igranje…

Direktorka Dijana Smit je za “The Washington Post” rekla da joj se ne sviđa koliko su telefoni postali sveprisutni u životima dece i mladih i da im treba pomoć kako bi, barem na jedan dan, izašli iz virtuelnih svetova. Tu pomoć ona je videla u 100 dolara. Kako je reč o 160 dece, potencijalni trošak za direktorku iznosi 16.000 dolara, ali ona kaže da danas veliki broj mladih bez telefona ne može da izdrži ni jedan sat, a kamoli ceo dan tako da se ne brine da će troškovi biti veliki.

Kako bi učenici dobili novac, potreban je dokaz da su zaista apstinirali od gedžeta i televizije svakog utorka, a taj dokaz biće potpisana izjava osobe starije od 21 godinu.

Jedan učenik s kojim su pričali novinari “The Washington Posta” uveren je da može da izdrži jedan dan nedeljno bez telefona, računara, TV-a i videoigara. Majls Tiler (13) kaže da ionako nije opsednut telefonima, ali priznaje da mnogo vremena provodi uz video igre.

Njegova majka smatra da će to biti dobar izazov za decu i zanima je kakave efekte će ovaj eksperiment imati na ponašanje školaraca, prenosi N1.

Izvor: N1

Foto: Pixabay