Dobio otkaz zbog Hitlerove knjige

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: printscreen

Lokalni službenik u Berlinu dobio je direktan otkaz nakon što je otkriveno da je na poslu čitao originalni tekst “Majn Kampf” Adolfa Hitlera.

On je u smeni, u sobi za odmor, čitao izvorni primerak u Nemačkoj zabranjene knjige Majn Kampf (Moja Borba) u kojoj je Hitler izložio svoju rasističku ideologiju, posebno antisemitizam.

Službenik je tužio državu Berlin tvrdeći da je pre otkaza trebalo da dobije opomenu, ali sud je odlučio da je otkaz zakonit.

Sudija je objasnio da poslodavac u slučaju tako teškog prekršaja nije zakonski obavezan dati opomenu pred otkaz i da je imao pravo da ga otpusti po kratkom postupku.

“Zaposleni radi u uniformi kojom predstavlja državu Berlin i tim više je dužan celo vreme da se drži načela slobodnog demokratskog ustava”, rekao je sudija.

“Javno izlažući svastiku, ustavom zabranjeni nacistički simbol koji se nalazi na koricama knjige, službenik se odrekao prava na opomenu pred otkaz”, dodao je.

Otpušteni službenik se ne može žaliti višem saveznom sudu.

Adolf Hitler je 1924. godine napisao Majn Kampf u kojoj je izložio politička i ideološka gledišta koja su kasnija postala načela nacističke ideologije.

Izvor: Index

Foto: printscreen