Duh starih zanata i dalje živi u Balkanskoj ulici

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Promo

Modni detalji koji nikad ne odolevaju vremenu jesu definitvno kape i šeširi. U slučaju da se odlučite za jedan ovakav unikat bez mnogo razmišljanja uputite se u Balkansku 34 gde je ušuškana radnja “Kape Rade” koju je ponosno otvorio školovani šeširdžija Radoslav Stefanović, davne 1950.godine. Sve kape i šeširi su ručno pravljeni od prirodnih materijala i ovakav način izrade predstavlja pravu veštinu koja zahteva veliko umeće i iskustvo, te su zato svi proizvodi unikatni.

U porodičnom duhu i iz ljubavi prema šeširima, ovaj zanat nastavlja da postoji i naredne tri generacije u cilju održavanja starinskog duha i sprečavanja da ovaj modni detalj padne u zaborav.

Pored izrade za svakodnevne potrebe, kape i šeširi pravljeni su i za pozorišne predstave, za razne manifestacije, festivale, TV serije i filmove kao što su „Selo gori, a baba se češlja“, „Moj rođak sa sela“, „Maratonci“, „Čikago“, „Na Mlečnom putu“ , „Sveti Georgije ubiva aždahu“, „Montevideo, Bog te video“, „Senke nad Balkanom“ , „Šešir profesora Koste Vujića“ , „Greh njene mame“, „Ranjeni orao“, “ Čizmaši“, i mnogi drugi, a trenutno njihovi kostimografi rade na filmu “Čarape Kralja Petra”.


Danas je ova radnja omiljeno mesto ljubitelja starih zanata kao i nezaobilazna stanica mnogobrojnih turista koji sa oduševljenjem posmatraju ručne radove spretnih majstora i bez izuzetka ponesu bar jedan sa sobom.

Izvor: BIZLife

Foto: Promo