Emir Kusturica i „Gasprom njeft“ organizuju šesti muzički festival „Boljšoj“

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: NIS promo

U etno selu Mećavnik 14. jula otvara se šesti Festival ruske muzike „Boljšoj“, zajednički projekat poznatog srpskog režisera Emira Kusturice i kompanije „Gasprom njeft“. Osnovna ideja festivala je podrška mladim muzičarima iz Srbije i Rusije. U takmičarskom programu festivala učestvuje 27 mladih talenata iz Srbije, Republike Srpske i regiona Ruske Federacije.
U toku četiri dana mladi muzičari će se takmičiti u majstorstvu izvođenja ruske klasične muzike u dve starosne kategorije od 13 – 17 godina i 18 – 25 godina. O najboljima će odlučiti žiri koji čine predsednik žirija Dražan Kosorić, dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kao i poznati ruski pijanista Jurij Rozum i profesor Zoran Komadina.
Prema tradiciji kulturni program „Boljšoj“ festivala čine nastupi zvezda klasične muzike. Ove godine zvezda „Ruske večeri“ će biti pijanista Denis Macujev. Osim toga, na sceni „Boljšoj“ će nastupiti violinisti Nemanja Radulović, Julijan Rahlin, Roman Simović, a takođe Simfonijski orkestar „Boljšoj“ (dirigent Ivan Josip). Kao uvek, pored nastupa, poznati muzičari će održavati master-klas za mlade talente iz Rusije i Srbije.
Goste i učesnike festivala očekuje specijalni projekat – muzička pratnja nemog filma „Šahovska groznica“ Vsevoloda Pudovkina u izvođenju gitariste Gerija Lukasa.
„Boljšoj“ je jedinstvena teritorija na kojoj se harmonično prepliću muzički stilovi, kada na istoj sceni nastupaju priznati autoriteti i sasvim mladi izvođači, kada svi komuniciraju sa svima. Ovde nema VIP-zona, izuzetnih prava, zvanja – samo sloboda stvaralaštva, koja stvara neponovljivu atmosferu praznika. Svake godine u Drvengrad dolazi sve više mladih muzičara iz Rusije. Za decu učešće na festivalu predstavlja veoma važnu etapu na stvaralačkom putu, događaj, koji kreira pogled na svet i pokazuje bezgraničnost i univerzalnost muzičkog jezika. A susreti sa priznatim zvezdama pružaju istinski jedinstvenu mogućnost da se shvate tajne majstorstva“, istakao je član upravnog odbora „Gasprom njefta“ Aleksandar Dibalj.
„Ja iskreno verujem rečima Fjodora Dostojevskog o tome, da će lepota da spase svet. „Boljšoj“ – to je mogućnost za mlade talente iz udaljenih delova Rusije i Srbije da ih čuju i otkrivajući nove talente festival ih u nekom stepenu upućuje u život, i mi dakle, donosimo svetu još jednu česticu lepote, činimo ga boljim. Partnerstvo na ovom projektu sa ruskom kompanijom je ispravno, jer su naše zemlje odavno i čvrsto povezanne istorijom, a u «Gasprom njeftu» u potpunosti podržavaju ideju festivala, i kao i ja sigurni su da klasična umetnost može da bude korisna i važna u savremenom svetu. Zato smo zajedno već šest godina, a „Boljšoj“ je postao događaj, koji je dobro poznat izvan granica naših dveju zemalja“, istakao je sa svoje strane režiser Emir Kusturica.

Izvor: BIZLife

Foto: NIS promo