Evo kako možete napraviti profesionalnu fotografiju besplatno

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pexels

Znate da vam je potrebna fotografija za vaš LinkedIn profil. Ali, ako ste nezaposleni, ulaganje u profesionalni „headshot“ može izgledati kao klasičan problem sa kokoškom i jajetom: Odličan profil može privući pažnju poslodavaca i dovesti vas do onog pravog posla, ali vam je potreban taj pravi posao (i plata!) pre nego što ćete za to moći da platite. Evo kako ćete napraviti profesionalnu fotografiju besplatno, kod kuće.

Kao neko ko je analizirao na hiljade fotografija profila na LinkedIn-u za moju kompaniju, mogu vam reći da je moguće uslikati moćnu, profesionalnu sliku kod kuće – besplatno! Samo treba da se pobrinete da izbegnete ovih šest zamki u kojima se često svi nađemo. 

1. Kamere lošeg kvaliteta

Danas se slike sa visokom rezolucijom očekuju. Izbegavajte, dakle, veb kamere, jer obično imaju manje megapiksela i nisu jasne kao druge vrste fotoaparata. Ono što je iznenađujuće bolje od toga je fotoaparat vašeg telefona, a ako (razumljivo) nemate pravi fotoaparat, to je odlična opcija.


2. Loše osvetljenje

Ako snimate svoje slike u tamnom, neadekvatno osvetljenom prostoru, koristite zumiranje ili ako isecate samo malo područje neke veće fotografije, videćete značajan gubitak u kvalitetu. Uvereni smo da osvetljenje čini najveću razliku između onoga što izgleda kao profesionalno snimljena slika nasuprot onome što izgleda amaterski.

Nikada – pod bilo kojim uslovima – ne koristite blic za fotografije za proflnu LinkedIn-a, CV-a itd. Ugrađeni blic je poznat kao neverovatno neugodan na lica. Isto tako, snimanje fotografije na fluorescentnom svetlu često dovodi do loših uglova i senki na fotografiji.

Najlakši način za prirodni izgled, i osvetljenje na vašim fotografijama (bez unajmljivanja profesionalnog fotografa) je da koristite prirodno svetlo od sunca. Naravno, ne želite direktnu, jarku sunčevu svetlost, koja stvara oštre kontraste na licu. Umesto toga, koristite difuznu sunčevu svetlost, koja se obično može naći u zatvorenom prostoru direktno prema prozoru. Ili, ako snimate napolju, iskoristite ono što fotografi nazivaju „zlatnim satom“ – poslednjim satom sunčeve svetlosti u toku dana. To je najlaskavije.

 

3. Haotična pozadina

Dok profesionalni fotografi mogu biti i kreativni što se tiče mesta gde mogu napraviti svoje foto sesije, ako vi nemate iskustva u ovoj oblasti, najbolje je da je igrate na sigurno.

Vaša najbolja opcija je da stojite nekoliko metara od zida, (da ne bi mogle da se vide neželjene senke iza vas). Običan zid dobro oponaša izgled studijske pozadine i osigurava da nijedan predmet (poput kauča ili kupatila) neželjeno ne menja izgled vaše fotografije.

4. Neprofesionalna odeća

Važno je zapamtiti da fotografija zaista „govori više od hiljadu reči“. Na primer, ako nosite majicu na vašoj LinkedIn fotografiji, menadžeri koji angažuju mogu svašta da zaključe i da sklope razne predrasude samo na osnovu tog vašeg izbora. Možda će misliti da ste previše opuštena osoba i da ne biste bili zainteresovani za formalno radno okruženje.

Dakle, pre nego što počnete da pravite fotografije, pitajte se da li biste nosili istu odeću prvog dana na novom poslu. Nemojte se previše odvojiti od tradicionalnog puta, osim ako ste namerno i strateški tako osmislili (npr., Tražite posao u kreativnoj industriji i pokušavate da prikažete svoju individualnost).

 

5. Očigledni selfiji

U svetu danas postoji puno polemike u vezi sa selfijima. Iz nekog razloga, mnogi ljudi će brzo formirati mišljenje puno predrasuda, ako misle da ste sami fotografisali svoju fotografiju. Dakle, postoje dve velike podele koje ćete želeti da izbegnete:

  • Dokazi o ispruženoj ruci, uključujući uvijeno rame
  • Distorzija lica (npr. Malo uvećani nos ili čelo), ​​koja je rezultat bliskosti fotoaparata.

Ako se osećate previše stidljivim da biste tražili od nekoga da fotografiše za vas, najbolje je da uzmete stativ, tako da možete da stojite nekoliko metara dalje od kamere. Ako tražite da napravite improvizovan stativ od onoga što imate, knjige i kutije lepo rade. Zatim koristite ugrađeni tajmer (ili daljinski) za vaš fotoaparat ili pametni telefon.


6. Ne dobijate povratne informacije

Na kraju, obavezno se obratite drugima za mišljenje o vašoj novoj fotografiji pre nego što je objavite. Ovo je važno jer, čak i ako ste pratili sve gore navedene smernice, ponekad vaš izraz lica može suptilno komunicirati poruke koje ne nameravate preneti na druge.

Istraživanje kaže da ne možemo da vidimo sopstvene izraze lica i jezik tela u potpunosti objektivno, tako da često ostajemo u neznanju kad naše lice podsvesno komunicira sa spoljnim svetom. Možda za vas postura koja predstavlja samopouzdanje prođe kao agresivna. Iz tih razloga je drugo (i treće i četvrto) mišljenje ključno za to da imate tu sigurnost da ostavite pravi utisak.

Izvor: Forbes/BIZLife

Foto: Pexels

Piše: M.G.