Evo koliko je Srbija (ne)srećna zemlja

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Srbija se našla na 78. mestu svetske rang liste o sreći koja obuhvata 156 zemalja, navodi se u objavljenom izveštaju Ujedinjenih Nacija (World Happiness Report 2018).

Od zemalja bivše Jugoslavije najsrećniji su u Sloveniji koja je zauzela 51. mesto, a slede Kosovo* (61), Crna Gora (81), Hrvatska (82), Makedonija (89) i BiH (93).

Od zemalja regiona, najsrećniji građani su u Rumuniji koja je na 52. mestu, slede Mađarska (59), Grčka (79) i Bugarska (110).

Finska je ove godina zvanično rangirana na prvom mestu, a na poslednjem je Burundi.

Finska je ispred Norveške i Danske posle kojih slede Island, Švajcarska, Holandija, Kanada, Novi Zeland, Švedska i Australija.

UN su 2012. pokrenule taj izveštaj koji rangira 156 zemalja po nivou sreće građana, kao i 117 zemalja po nivou sreće imigranata. Na tom drugom spisku, najsrećniji su imigranti u Finskoj, dok je Srbija na 72. mestu.

Izveštaj čine rezultati ispitivanja građana u zemljama na rang listi. Ispitanici su pozvani da odgovore na upitnik i ocene od 1 do 10 kakav je stepen određenih fakora u zemlji u kojoj žive, a to su između ostalog saosećanje, sloboda, velikodušnost, iskrenost i zdravlje.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay