Evo zašto je prihvatanje sopstvenih najmračnijih osećanja ključ psihičkog zdravlja

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Printscreen, Pixabay

Moderno doba, posebno sa razvojem tehnologija i društvenih mreža, je obeleženo napretkom, energijom, rastom i razvojem. Na poslu ne možemo da pokažemo slabost, u partnerskim odnosima ljubomoru, na društvenim mrežama ne smemo da budemo „depresivci“ i „plačljivci“. Kako uključimo Fejsbuk ili Instagram, sa svih strana sevaju osmesi, trčanje izgleda kao vrhunsko zadovoljstvo, deca nas nikada ne nerviraju… Život je sve u svemu super, a panici i tuzi nema mesta.

Ako sve to sad tako pogledamo, onda je čudno što postoji toliko „lajf koučeva“ koji nalaze svoje mesto na ovom pozitivnom svetu.

Da nije sve u „pozitivi“ pokazuju skorašnje studije čiji rezultati kažu da je prihvatanje negativnih emocija pouzdaniji put za postizanje i održavanje mirnog uma.

U prihvatanju je ključ, a ono je samo dobar trenutak

devojka-tuga-depresija-PXPrihvatanje je trenutak, bar kada su akademici u pitanju. Ali kako ono funkcioniše je ostalo relativno neispitano, kaže Bret Ford profesorka na Univerzitetu u Torontu za sajt Quartz. „Prihvatanje znači da vi ne pokušavate da promenite kako se osećate, nego da prepoznate i prihvatite svoja osećanja takva kakva su.“ Dakle, kako je moguće da je prihvatanje negativnih emocija paradoksalno povezano sa „psihološkim briljiranjem“ na duge staze?

Nekoliko godina ranije, dok je bila na studijama na Berkliju, sa dvojicom svojih kolega je izvela jednu studiju kako bi odgovorili na ovo pitanje.

Prema njihovim analizama, magija prihvatanja je u njegovom blistavom uticaju na emocionalne reakcije na stresne događaje. Taj mehanizam, tokom vremena može voditi do pozitivnog uticaja na psihičko zdravlje i dovesti i do većeg nivoa zadovoljstva. Drugim rečima, prihvatanje „loših“ emocija kao što su anksioznost ili bes, neće vas povući nadole.

Osim toga, prihvatanje je povezano sa boljim mentalnim zdravljem kada se koristi kao odgovor za negative emocije. Na svu sreću, prihvatanje deluje na gotovo sve ljude i na ljude koji se suočavaju sa velikim životnim problemima, ali i manjim „smetnjama“.

Dve dobre stvari  prihvatanja

1 Ako prihvatamo negativne emocije, manje ćemo biti neraspoloženi, a pokazalo se da ćemo psihički biti stabilniji.

2 Oni koji prihvataju svoja negativna osećanja imaće i manje negativnih emocija, pokazale su studije.

Izvor: BIZLife

Foto: Printscreen, Pixabay

Piše: Ana M.

Komentari 1

 1. Zlatko Preskakulev

  Ucenje je izazov i obaveza kada ste vec nesto i na vreme naucili i gotovo da ste postali savrsenim gradjaninm , covekom buducnosti!
  “ Jel tako – takoooo”rece glumac Zoran Radmilovic nekom prilikom na pozornici!
  No ovako nas,ovi stvarno prominentni istrazivaci koji proucavaju ama bas sve, da se nasalim I to ” od ugla pod kojim ste gasove u stomaku oterali” pa do”ugao pod kojim se udvarate nekoj dami” i tako to, beslovesno I nehumano zamajavaju I trose neurone , a sto nije fer I sto je neozbiljno!
  Pa ljudi moji, u Narodu je bilo o ovome reci od davnine,na selu I u gradu .kada Majka kaze svom detetu da ga sacuva od “sekiracije” I da ga ucini da to prihvati I da ide dalje kroz Zivot ,posao, ona mu kaze, sine moj “svako zlo ima svoje dobro” upravo to domace otkrice nam je reklooooo, kako treba da se ponasamo i da budemo “pravi” ljudi!
  No pravilo “in media stress” samo ovom prilikom, znaci, dragi “Baltazari” i “Belzebubi” Vi hocete samo da kontrolisete i po mogucnosti da daljimski to cinite i da “Linija robova” bude nepregledna I dugacka kao i Vas Instalirani Profit!
  Sramota,nehumano i zloupotreba Uma i analiticnosti kao dara ,a ne kao sredstvo za razrstavanje i selekciju!!!
  Na Kraju za Njih, etablirani VIIsoko obrazovanih dama i gospodu,sa niskim moralnim nacelima ,da zapamte ove i nijedne druge stvari:
  -TVORAC COVEKA,PRIRODA ILI BOG, ZNA SVE TAJNE I ON POTVRDJUJE NASE , NAZOVI ZNANJE I PRIMEDBE SVAKE VRSTE , NJEMU!
  – IZVOR SVEGA , STO JESTE I CIJE JESTE ,A PAMETNE GLAVE ZAMISLE, SMISLE ILI IM SE JAVI U SNU ,JESTE SAMO “CARSTVO LOGOSA” GDE SVEGA IMA I ONOG STO JOS NIJE BILO I GDE NIJE MESTO TAKVIMA SA “MNOGO TITULA IDEJA ,A MALO MORALA”!
  Dok ne shvatite To, molim Vas da se samo zabavljate u laboratorijama I radujete u svojoj “klasi”sa svojim otkricima,a senzacije sebi poklonite i uvek bez nas, koji ,samo ovako znaju i misle o drugima!
  Hvala!
  “ZANAIS”