FINSKA: Do 2020. u školama više neće postojati zasebni predmeti

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Finski obrazovni sistem se smatra za jedan od najboljih u svetu. Na internacionalnim rang-listama je uvek u top deset. Međutim, autoriteti nisu lenji i ne žele da se oslanjaju na staru slavu te su odlučili da naprave revoluciju školskog sistema.

Finski zvaničnici žele da uklone sve školske predmete iz nastavnog programa. Neće više postojati časovi iz fizike, matematike, književnosti, istorije ili geografije.

Načelnik obrazovnog odeljenja u Helsinkiju, Marjo Kilonen (Marjo Kyllonen) je objasnio promene:

„Postoje škole koje predaju gradivo na staromodan način koji je bio dobar na početku devedesetih godina prošlog veka – ali potrebe nisu iste i nama treba nešto što će odgovarati 21. veku.“

Umesto zasebnih predmeta, učenici će učiti o događajima i fenomenima u interdisciplinarnom formatu. Na primer, Drugi svetski rat se može proučavati sa istorijskog, geografskog i matematičkog stanovišta. A, uzimanjem kursa „Rad u kafiću“ učenici će upijati znanje o engleskom jeziku, ekonomiji i komunikacijskim veštinama.

Sistem će se najpre primeniti kod starijih učenika od šesnaest godina. Ideja je da se učenici opredele za temu ili fenomen koji žele da proučavaju, ali da pritom na umu imaju svoje ambicije za budućnost i jasnu predstavu o svojim sposobnostima. Na ovaj način, nijedan student neće morati da prolazi kroz ceo kurs iz fizike ili hemije i da se misli šta će mu to u životu.

Tradicionalni format učeničke i profesorske komunikacije, takođe mora da se promeni. Učenici više neće sedeti za školskim klupama i nestrpljivo čekati svoj red da progovore. Reforma školstva će zahtevati veliku saradnju između profesora različitih predmeta. Oko 70 odsto učitelja u Helsinkiju je već obavilo pripremni rad i, kao rezultat, dobiće i povećanje plate.

Očekuje se da će promene biti završene do 2020. godine.

Izvor: BIZLife, brighstside.me

Foto: Pixabay

Piše: A. M.