Foto vest: Najbolja stambena zgrada na svetu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay, printscreen

Građevina koju čini pet tornjeva inspiriranih vodama fjorda Vejle i okolnim brežuljcima u Danskoj, jedna je od najneobičnijih građevina na svetu.

„Talasi“ koji dominiraju Vejleom mogu se videti iz voza, s puta ili reke devetog po veličini grada u Danskoj koji se smestio na jugoistoku poluostrva Jutland.

Čudo arhitekture nadahnuto fjordom Vejle godinama je postalo jedan od prepoznatljivih simbola grada, ali i države.

Tokom dana beli talasi stambene zgrade ogledaju se u vodi, a kad padne mrak, građevina poprima izgled planine osvetljene različitim bojama. Zgrada ima 140 atraktivnih apartmana s pogledom na fjord, a projekat potpisuje kompanija Henning Larsen Arhitect.
Pre devet godina Udruženje evropskih arhitekata uručilo im je i nagradu Leaf za najbolji stambeni objekat. Mnogi stručni časopisi upoređjuju ovu građevinu sa čuvenom zdgradom opere u Sidneju.

Prva dva tornja, od kojih je svaki ima 20 stanova, dovršena su 2008. godine, dok su tri preostala obnovljena 2015. i tek se sada završavaju.

Vejle je omiljen među turistima zbog zelenih površina, ali i brojnim specijalizovanim trgovinama i mestima za kupovinu. Proglašen je najboljim i naugodnijim danskim gradom za šoping.

Izvor: CdM

Foto: Pixabay, printscreen