Hor dečaka pod TUŽBOM zbog devojčice

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Berlinski hor dečaka sa tradicijom dužom od pet vekova optužen je za rodnu diskriminaciju jer nije u svoje redove hteo da primi devetogodišnju devojčicu.

Njena majka tuži najstariju muzičku ustanovu u Berlinu zato što ne prihvata savremene standarde o rodnoj ravnopravnosti.

Kriterijumi za prijem u Državni katedralni hor u Berlinu krše nemački Ustav, tvrdi majka devojčice koja je podnela zvaničnu tužbu, jer su njenoj ćerki narušena osnovna prva da ima jednake mogućnosti u dobijanju državne stipendije.

Međunarodno poznati hor dečaka nikada u svome sastavu nije imao osobu ženskog pola u svojoj 554 godine dugoj istoriji, ali postoji i ženski hor, u koji je devojčica mogla da bude primljena.

Međutim, majka je insistirala na tome da taj hor nema isti nivo kao dečački hor koji je postao institucija, a posebnu slavu je stekao zahvaljujući Feliksu Mendelsonu.

Zato majka insistira da država mora da reaguje i umeša se u ovakav vid diskriminacije.

Rukovodstvo hora tvrdi pak, da odluka o odbacivanju prijema dotične devojčice nije bila uslovljena isključivo njenim polom, već da bi sigurno bila prihvaćena da je pokazala „izuzetan talenat i motivaciju“.

U izjavi za sudski pretres istakli su da horovi devojčica i dečaka zvuče dugačije iz „anatomskih razloga“, a da je njima dato pravo da odlučuju koga će primiti u hor na osnovu umetničke slobode.

Advokatica Suzan Braklajn koja zastupa tužitelje, nazvala je ovo obrazloženje „vrlo čudnim“, s obzirom na to da je Univerzitet umetnosti u Berlinu, pod čijim nadzorom je hor dečaka, devojčicu preporučio drugoj elitnoj školi za mlade muzičare, što dokazuje da ne sumnjaju u njen talenat.
Polna pripadnost je jedini razlog zašto devojčica nije primljena u hor, insistira Braklajnova.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay