Hrana koja sigurno TERA KOMARCE

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Komarci su grozna posledica letnjih dana, no i za njih ima leka. Naime, oni se oslanjaju upravo na miris naše kože kako bi nas prepoznali. Crvenilo i svrab mogu biti najiritantnija kombinacija, a preterano češanje može čak dovesti do infekcije.

Iako postoje razni sprejevi kojima se možemo zaštititi, ponekad je dobro koži dati pauzu od hemikalija. Uvek se možemo okrenuti prirodnim opcijama, odnosno hrani koja može oterati komarce.

Ova hrana otežava insektima da nas pronađu ili ih miris naše kože odbija.

Čili papričice

Hemijski spoj kapsaicin glavni je aktivni sastojak čili papričica i daje im prepoznatljivu ljutinu. Zagreva naše telo i daje mu miris koji iritira komarce te tako deluje kao prirodni repelant. Papričice možete dodati u bilo koje jelo, ali budite oprezni da ne preterate tokom leta.

Beli luk

Ovo je najpoznatija namirnica za prirodnu zaštitu od komaraca. Sadrži alicin, koji isparava kroz pore na koži kad ga pojedemo. Alicin maskira naš prirodni miris i tako nas čini imunim na insekte. Najbolje funkcioniše kad ga jedemo sirovog, a izuzetno ga je lako iskombinovati sa raznim jelima.

Jabukovo sirće

Tradicionalno se koristi kao prirodni repelent. Kao i druge namirnice na ovom popisu, maskira naš prirodni miris i onemogućuje komarcima da nas napadnu. Najbolje je to što, za razliku od belog luka, jabukovo sirće ne menja kako mi mirišemo drugima. Jednom dnevno uzmite kašičicu sirćeta s medom.

Limunova trava

Sadrži prirodno eterično ulje citronele. Poznato je da se može naneti odnosno namazati na kožu, ali je i unos limunove trave jednako delotvoran. Ovo bilje možete koristiti u bilo kom egzotičnom jelu, a odlične se uklapa u potaže i čorbe.

Paradajz

Paradajz je sastavni deo mnogih letnjih salata i izuzetno je bogat tiaminom. Namirnice bogate vitaminom B1 navodno mogu zaštititi telo od komaraca i drugih insekata, iako to i dalje nije zvanično potvrđeno. Čak i ako zaradite ugriz možete namazati malo soka od paradajza na ubod i tako zaustaviti svrab.

Izvor: BIZLife/Metro-portal.hr

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. Nebojsa

    Ovoj vlasti komarci ce doci glave.eto ja prvi sa porodicom necu glasati za vucica zbog komaraca.