Inspirativne ideje za renoviranje kupatila

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay/Pexels

Renoviranje kupatila je jedna od zastrašujućih aktivnosti, ali ako poštujete neka od osnovnih pravila, možete izvući najbolje od onoga što vaše kupatilo nudi. Kao i uvek, preporučujemo da uzmete u obzir vaš lični stil, ali pre svega obratite pažnju na dimenzije, uslove i, naravno, stil ostatka kuće kako biste osigurali da se kupatilo uklapa u celokupnu sliku.

Nakon što donesete odluku o stilu, na red stupaju odluke u vezi sa zidnim i podnim oblogama. Takođe treba razmotriti i izbor tuševa i kada. Da li želite isključivo tuš-kabinu ili ipak kombinaciju kade i tuša?

Koja će boja dominirati u vašem kupatilu?

Pre nego što donesete iracionalnu odluku o bojama koje se odnose na peškire i stazice, trebalo bi da se koncentrišete na boje za veće elemente u kupatilu. Nemojte zaboraviti da će boja koju odaberete uticati na čitav ambijent i energiju prostora. Bela boja je uvek najpopularnija, zato što se lako kombinuje sa svim drugim bojama i može da kreira različite efekte u mnogobrojnim kombinacijama. Kombinacija sa plavom bojom stvara „relaksirajući“ efekat i osećaj kao da ste na moru, dok kombinovanje sa crnom može stvoriti dramatičan efekat. Takođe, obratite pažnju na količinu i prodor prirodne svetlosti u prostoriju, jer to može biti odlučujući okidač za izbor boja i nijansi.

Šta učiniti sa podovima i zidovima?

Pločice od poda do plafona u kupatilima su u poslednjoj deceniji uzele maha i jako su popluarne, jer se lako održavaju za razliku od boje koja mora da se nanosi i osvežava s vremena na vreme. Što se tiče podnih obloga, pločice nisu jedina opcija.
Drvo i beton daju prostoru poseban šarm i laki su za održavanje, i odaju totalno drugačiji „vajb“ od pločica. Beton je savršen za one koji žele kupatilo na vrhuncu minimalističkog dizajna, dok je drvo bolje za klasičniji, rustični dizajn. Oba tipa poda mogu se koristiti i za druge prostorije kuće. Što se zidova u kupatilu tiče, i tu su prisutne mnoge inovacije. Sada su dostupne mnoge tapete koje mogu da izdrže vlagu i vlažne uslove kupatila.

Kako da renovirate kupatilo?

Kod renoviranja kupatila pitanje budžeta je uvek primarno, zato unapred treba isplanirati koliko ste spremni da potrošite i koliko toga želite da promenite. Da li je potrebno menjati samo pločice i obloge, ili je celo kupatilo zastarelo? Skupo i složeno za renoviranje može biti zamena cevi, kade i wc šolje. Međutim, čak i manje izmene mogu osvežiti izgled i dizajn vašeg kupatila. Zašto se ne biste oslobodili starih zavesa za tuš ili uložili u novi, elegantan ormarić za umivaonike?

Osvetljenje u kupatilima takođe može znatno poboljšati atmosferu. Razmislite o indirektnim ili zatamnjivim svetlima kako biste svoje kupatilo pretvorili u oazu relaksacije i odmora.

Još neki predlozi:

ENMONGROUP

GEBERIT

Izvor: BIZLife/Strani mediji

Foto: Pixabay/Pexels

Piše: M. P.