Island NAJSKUPLJA zemlja Evrope, Srbija 31.

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Prema poslednjim podacima Eurostata, najskuplja zemlja za život u Evropi je Island, a Srbija se nalazi na 31. mestu.

Na Islandu su cene u proseku 56 posto više nego u ostatku Evrope, što ovu ostrvsku zemlju čini skupljom na listi u odnosu na Švajcarsku, Norvešku i Dansku.

Kako bi izbegao neugodna iznenađenja, američki turista Kvint Džonson malo je istraživao pre nego što se s porodicom uputio na nedelju dana odmora na Islandu. „Svejedno sam bio pomalo šokiran videvši cene hamburgera, pomfrita i piva“, rekao je on.

Podaci pokazuju da na Islandu večera za dvoje u prosečnom restoranu košta oko 85 evra, obična pica oko 17 evra, čaša vina je najmanje 10, a malo pivo 7 evra. „To je mnogo više od onoga na šta sam navikao“, kazao je Džonson.

Međutim, nije tako samo u restoranima, naime, pakovanje deset jaja u marketu košta 5 evra.

Island, zemlja s 355.000 stanovnika, zavisna je od uvoza namirnica, a i porezi na alkohol jako su visoki. To je jedan od razloga skupoće. I velike fluktuacije islandske krune 2016. i 2017. dovele su do opšteg porasta cena.

Konrad Gudjonson, glavni ekonomista Islandske privredne komore, ukazuje „na snažnu vezu između skupoće i životnog standarda“, a Islanđani u proseku dobro žive. Prošle godine prosečna mesečna plata pre oporezivanja iznosila je preko 4.000 evra.

Kada je reč o zemljama našeg regiona najskuplja je Slovenija koja se nalazi na 19. mestu, a slede je Hrvatska na 26. mestu, Crna Gora na 30. i Srbija na 31. poziciji. Bosna i Hercegovina se nalazi na 34. mestu liste najskupljih zemalja.

Izvor: N1, CdM

Foto: Pixabay